7è Mercatec Lleida

Informació de l'esdeveniment
Inici:

Area de Comunicació i Premsa - Oficina de Premsa UdL

Mercatec 2010

MERCATEC és una xarxa d'exposicions de treballs de tecnologia elaborats per alumnes de secundària; amb l'ajut dels seus professors, l'alumnat mostra la feina feta a classe en una jornada d'intercanvi educatiu, sense competència entre els treballs incrits. Se celebren diverses edicions del MERCATEC arreu de Catalunya.

MERCATEC és una iniciativa de la Fundació Ètica, Tecnologia i Societat (abans Fundació Epson), en col·laboració amb el Departament d'Educació i, des d'aquest curs, amb l'EnginyCat que compta amb la co-organització de l'Institut de Ciències de l'Educació  i L'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.

El professorat de l'EPS hi participa de forma activa amb la realització de diversos tallers que els participants poden  visitar. Cal destacar:

GENERADOR SOLAR HÍBRID TÈRMIC I FOTOVOLTÀIC J.I. Rosell (Medi Ambient i Ciències del Sòl), EPS

Descripció i observació in situ d'un concentrador experimental tipus Fresnel per producció mixta tèrmica-fotovoltàica i posada en funcionament d'una cuina solar tipus Scheffler en la terrassa del CREA i, si es possible, realització pràctica d'una experiència al voltant de l'aprofitament de l'energia solar per concentració.

BLDC MOTORS Francesc Clarià i Adolf Izquierdo (Informàtica i Enginyeria Industrial), EPS

Els motors de corrent continu sense escombretes (BLCD) són un dels tipus de motor que més popularitat han guanyat en els darrers anys. Actualment es fan servir en sectors industrials com: Aeroespacial, Consum, Metge, Equips d'Automatització i Instrumentació. La finalitat del taller és mostrar el funcionament i control del motor sense escombretes de corrent continu i imants permanents.

TALLER DE ROBÒTICA Marcel Tresanchez (Informàtica i Enginyeria Industrial), EPS

Taller on es mostrarà el funcionament i la programació de petits robots mòbils

AVALUACIÓ D'INTERFICIES D'ORDINADOR NITJANÇANT EYE TRACKING J.M. Gimeno, Rosa Mª Gil, Afra Pascual i Toni Granollers ( Grup de Recerca GRIHO), EPS

L'Eye Tracking és una sotisficada tècnica que permet enregistrar el seguiment de la mirada dels ulls mentre estem utilitzant una pantalla d'ordinador. Amb aquest aparell i un software específic, els professinals de la interacció entre les persones i els ordinadors, poden saber exactament on està mirant, durant quanta estona i quin és el camí seguit per una persona mentre està utilitzant un determinat programa o navegant per la web. Tot això amb l'únic objectiu de millorar la interficie d'usuari i el seu ús.

TALLER DE CRIPTOGRAFIA Núria Busom, Ivan Radigales i Teo Lairla (Matemàtica), EPS

En aquest taller és mostraran alguns criptosistemes simètrics clàssics. L'alumnat xifrarà i desxifrarà alguns missatges mitjançant aquestes tècniques.

TELESCOPIS I CEL Fernando Guirado (Informàtica i Enginyeria Industrial), EPS

El taller està estructurat en dues parts. La primera versarà sobre els telescopis: fonaments, classificació i característiques, components, rendiment. La segona explicarà que es pot veure fent servir un telescopi: Sistema Solar, cometes/asteroids, estrelles, cel profund.

A més es durà a terme altres tallers:

Astronomia Fonamental: Estrelles contaminades. Com trobar-les?. Francesc-Xavier Benlliure, INS Ciutat de Balaguer

Electromagnetisme, Inducció i Corrents de Foucault . Celestí Capell, INS La Caparrella

Circuit Sensible a la Llum. Juan Carlos Nuñez de Arenas de Argüero, CTI (Centro Técnico Ilerdense)

Llanterna de LED's. Juan Carlos Nuñez de Arenas de Argüero, CTI (Centro Técnico Ilerdense)

Simulador de Grua. Institut Gaudí de la Construcció

Taller de Joguets i Autòmats. Ramon Segarra, Museu de Joguets i Autòmats de Verdú

Màgia i Ilusionisme  al Món dels Autòmats. Lluís Ribas, Museu d'Autòmats del Tibidabo

Realització d'un Tangram amb Rajoles. Maria Palma González, INS Joan Oró

Per últim cal apuntar la relaització del Taller-Exposició Electrifica't per la Ciència (Dani Jiménez) i l'Exposició de Maquetes dels Invents més Representatius de la Humanitat (Ramon Magem).

En aquesta edició hi participaran més de 1.100 alumnes de 3r i 4t d'ESO i  1r i 2n de Batxillerat de quince centres de les comarques de Lleida (INS La Segarra, INS Maria Rubies, INS La Caparrella, INS Torrevicens, INS La Serra, INS Guissona, INS Montsuar, INS Terres de Ponent, INS Guindàvols, INS Lladanosa, INS Escola del Treball, INS Gili  i Gaya, INS Joan Oró, INS Canigó i Col·legi de Nostra Senyora del Carme). La xifra representa un rècord absolut de públic i permetrà a l'estudiantat mostrar les seves creacions tecnològiques, ja que s'hi presentaran 68 projectes. Aquests projectes han treballat qüestions tan diverses com les cases bioclimàtiques, la construcció d'un identificador de líquids, la programació d'una cruïlla de semàfors o el disseny d'un braç robòtic per alimentar un usuari amb mobilitat reduïda.

El MERCATEC tindrà lloc al Campus de Cappont de la UdL, en concret a l'Edifici Polivalent, l'Escola Politècnica Superior,  el Centre de Recerca en Energies Aplicades, la Facultat de Dret i Economia i el Centre de Cultures i Cooperació Transfrorera.

+ informació

fotos

GALERIA FOTOGRÀFICA

Recull de Premsa

Segre  08-04-10  [pdf]

La Manyana  08-04-10  [pdf]

Adn  08-04-10  [pdf]

Bon Dia  08-04-10  [pdf]

Segre  09-04-10  [pdf]

La Manyana  09-04-10  [pdf]

Adn  09-04-10  [pdf]

Segre  18-04-10  [pdf]

Web

UdL

Ara Ponent

Segre.com