ART i ENGINYERIA. Conferència "El procés creatiu" i taller "Piezo-so i Harvesting"

a càrrec d'Agnès Pe, directora de cine, compositora i intèrpret musical

Informació de l'esdeveniment
Preu:
Activitat gratuïta
Organitza:
Escola Politècnica Superior - centre d'Art LaPanera i Homesessions
Inici:
Agnès Pe a través del Centre d'Art Contemporani La Panera (en el marc de POLARITATS) i Homesessions, un programa per assistir als artistes a Barcelona, treballaran al març un projecte a l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida; En concret amb els alumnes de l'assignatura d'Automatizació Industrial de segon curs dels graus de l'Escola Politècnica Superior vinculats a l'Enginyeria Industrial (Grau en Enginyeria Mecànica i Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica).
 
El taller, anomenat Piezo-so i Harvesting treballa el camp dels sensors, especificament en so i intentarà recol·lectar l'energia del so (Harvesting Sound Energy) a través de la tècnica del field recording.
 
El harvesting és el procés pel qual una energia derivada de fonts externes (ex. solar, tèrmica, energia eòlica, gradients de salinitat, i energia cinètica), és capturada i emmagatzemada. Aquesta energia es pot conseguir a través efecte piezoelèctric, convertint tensions mecàniques en corrent o voltatge elèctric. Les tensions poden venir de fonts molt diferents, com per exemple les ones de soroll acústic. Es un procés que s'anomena Harvesting Sound Energy. D'altra banda, el concepte field recording fa referència al procés de captura de so fora dels límits controlats d'un estudi. Dins d'aquesta definició, però, es troba un món de processos diferents, enfocaments teòrics i resultats. De Pierre Schaeffer i la música concreta dels anys quaranta, fins a la representació d'enregistraments etnomusicològics documentals mediambientals i la presentació de paisatges sonors naturals com a música: el terme cobreix molts terrenys. 
 
Cal remarcar que es la primera vegada que es fa una col·laboració d'aquest tipus amb un Grau d'Enginyeria.
 

Concretament, el projecte Piezo-so i Harvesting s’organitzarà en 4 jornades de treball específiques:

  • 15 març. Conferència.  El procés creatiu. Auditori CCCT – 12:00h
  • 16 març. Workshop.  Introducció a l’experimentació sonora. Laboratori Electrònica -1.03 EPS – 12:00h
  • 20 març. Workshop.  Introducció als Piezoelèctrics. Laboratori Electrònica -1.03 EPS – 12:00h
  • 21 març. Workshop.  Recol·lecció de l’energia del so. Harvesting Sound Energy. Laboratori Electrònica -1.03 EPS – 11:00h
Agnès Pe Tomàs (Lleida, 1985) és directora de cine, compositora i intèrpret musical. Ha realitzat  concerts en MediaLab Prado (Madrid), en el festival Piksel (Bergen, Noruega), Macba (Bcn), Larraskito (Bilbao) i en Tabakalera (Donosti) entre d'altres, així com encàrrecs per Radio Nacional-Radio Clásica, NTS, RRS (Radio del Museo del Reina Sofía) o Consoni.
 

Àrea de Comunicació - Oficina de pemsa UdL