Acte de commemoració a Lleida (Llibreria Caselles) dels 60 anys del naixement de la IA

Informació de l'esdeveniment
Inici:

IA 60 anys

Fa 60 anys, va néixer el terme Intel·ligència Artificial (IA), en l'Escola d'Estiu d'Intel·ligència Artificial en el Dartmouth College (EUA). Aquell estiu, un grup de científics va establir el concepte i va imaginar el que seria aquesta nova disciplina.

Per celebrar aquest 60è aniversari, l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial (ACIA) ha organitzat un seguit d'activitats a tot el territori que tindran el tret de sortida el proper 19 octubre de 2016 al Palau Macaya de Barcelona. El programa previst, que s'estendrà fins el juny del 2017, inclou debats, mostres de publicacions i presentacions de llibres.

Concretament a Lleida el proper 22 de novembre a  la Llibreria Caselles [com arribar] tindrà lloc, a les 19:00h, la xerrada de la Sra. Carme Torras, escriptora i professora d'investigació: "Dissenyant l'assistent perfecte: robòtica, ètica i literatura", que donarà el tret de sortida a una exposició de llibres de ciència ficció i Intel·ligència Artificial que es podrà visitar del 21 al 30 de novembre.

Cada vegada trobarem més robots assistint a discapacitats i persones grans, fent tasques domèstiques, actuant com a companys de joc de joves i adults, i, fins i tot, exercint de mainaderes i mestres de reforç. A la xerrada s'exposaran de manera planera els reptes actuals de la recerca en robòtica, i els dilemes ètics que planteja una societat futura altament tecnificada com la descrita a la novel·la "La mutació sentimental" (Pagès Editors, 2008), on la proliferació d'assistents robòtics ha modificat les capacitats humanes, les relacions i els sentiments, per millorar-los o empitjorar-los segons l'apreciació de cadascú.

L'ACIA és una associació sense ànim de lucre fundada l'any 1994 per a la promoció de la IA en la societat catalana. El seu principal objectiu és donar suport a la comunicació entre les persones i les organitzacions que participen en la IA i promoure la consciència social, cultural, científica, econòmica i governamental sobre aquesta disciplina, així com divulgar a la ciutadania la realitat de la IA i la seva utilització en àmbits cada vegada més sensibles i més reservats a l'activitat humana, com ja ho esta fent en el camp de la salut i el benestar, el transport, el medi ambient, el mercat, els jocs i el lleure, etc.

A Lleida, l'organització dels actes de celebració del 60è aniversari comptarà amb la col·laboració del Grup de Recerca en Intel·ligència Artificial de la UdL, format per membres del Departament de Ciències de la Computació. La investigació actual del grup se centren en les següents àrees:

- Argumentation. Logical formalizations, technological applications, and integration with fuzzy logic programming languages. Read more

- Constraint Programming. Modelling, practical complexity, distributed CSP, weighted CSP, and connections with satisfiability. Read more

- Fuzzy logic programming. Integration of logic propramming languages and fuzzy logics and formalisms for treatment of uncertainty, such as possibilistic logic. Read more

- Many-valued logics. Logical calculi for signed CNF formula, complexity, automated theorem proving. Read more

- Satisfiability. Design, analysis, implementation and evaluation of algorithms for solving SAT, Max-SAT and QBF for both Boolean and Many-Valued CNF formulas, efficient encodings, logical calculi, tractable problems, phase transitions, local search, learning. Read more