Espai Secundària

Incentivar les vocacions científiques i tecnològiques en els joves

 Descarregar Pdf

L’EPS s’organitza sota un pla d'impuls de les vocacions científiques i tecnològiques que es plasma en l’organització i/o participació en diverses activitats adreçades als alumnes de secundària i batxillerat de la província de Lleida i comarques de Ponent: les mes conegudes comara les competicions de robòtica FIRST LEGO League i  World Robot Olympiad o el Mercat de Tecnologia; I d'altres com per exemple la participació en les diverses Jornades d'Orientació niversitària dels centres, el Projecte Sinergia, etcètera.

Jornades d'Orientació Universitària

Jornades d'Orientació Universitària

L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) participa de forma activa en les diferents Jornades d’Orientació Universitària que s’organitzen des de els col·legis i instituts d’ensenyament secundari de Lleida i comarques i de la Franja de Ponent, tant per l’alumnat de Batxillerat com de CFGS.

En les diferents JOU’s, l’EPS ofereix sessions informatives sobre els seus estudis de grau i màster amb l’objectiu que els alumnes del/s centres/s organitzador/s coneguin tota la oferta formativa de la branca informàtica, industrial i d’arquitectura tècnica que es pot estudiar des de Lleida. Així mateix, també s’ incorpora la possibilitat de muntar algun tipus de taller pràctic  i  visites guiades individualitzades a les  instal·lacions de l’EPS.

Les activitats que, de moment, tenim contactades per aquest curs 2017- 2018 són [*]:

25 de setembre: Nit del Investigadors [+]

27 d'octubre: Jornada Per què no puc fer-ho? [+]

14, 15 i 16 de novembre: 22a Setmana de la Ciència [+]

17 de novembre: JOU a l'Institut d'Alcarràs [+]

20 de novembre: Xerrada EAP de Sant Vicenç dels Horts [+]

15 de desembre: Taller d'Arduino a l'EPS adreçat als alumnes de l'institut Samuel Gili i Gaya de Lleida [+]

15 i 16 de desembre: Olimpíada de Matemàtiques a l'EPS [+]

18 de desembre: Xerrada sobre les titulacions internacionals de l'EPS als instituts Samuel Gili i Gaya i La Mitjana de Lleida [+]

15 de gener: JOU al Colegio Santo Domingo Savio de Monzón

25 de gener: JOU al Col·legi Episcopal de Lleida [+]

9 de febrer: Jornada de Campus Oberts UdL

13 de febrer: Jornada STEM a l'EPS amb alumnes de 4t d'ESO de l'INS Gili i Gaya de Lleida [+]

15 de febrer: Jornada STEM a l'institut la Mitjana de Lleida [+]

20 de febrer: Jornada d'Orientació Universitària a l'institut Torre Vicens de Lleida [+]

24 de febrer: FIRST LEGO LEAGUE a l'EPS

26 de febrer: Jornada d'Orientació Universitària a l'institut Màrius Torres de Lleida [+]

5 de març. Estudinats del programa europeu Erasmus+ de l'institut Torre Vicens, visiten l'EPS [+]

5 de març: Taller de giroscòpia a l'institut Samuel Gili i Gaya de Lleida [+]

15 de març: Prova CANGUR de Matemàtica a l'EPS [+]

19 de març: Crèdit de Síntesi als alumnes de 3r d'ESO el Col·legi Episcopal

3 d'abril. Jornada  d'Orientació Universitària a l'instituit Guindàvols de Lleida [+]

4 d'abril. Jornada d'Orientació Universitària a Ilerna [+]

7 d'abril: I Jornada de Campus Oberts per a Famíles UdL [+]

9 d'abril. Jornada d'Orientació Universitària al Col·legi Maristes Montserrat de Lleida [+]

17 d'abril. Mercat de Tecnologia a El Pont de Suert [+]

17 d'abril. Taller de Resistència de Materials per als alumnes de l'Institut La Mitjana [+]

19 d'abril. Mercat de Tecnologia a la Seu d'Urgell

19 d'abril. Jornada CTM-STEM a l'institut Maria Rúbies de Lleida [+]

20 d'abril. Jornada d'Orientació Universitària a l'Institut Ronda de Lleida [+]

23 d'abril. Taller de Creació d'una App per als alumnes de l'Institut La Mitjana [+]

3 de maig. Xerrada d'orientació Universitària a Jesu¨_kites Lleida - Col·legi Claver [+]

3 de maig. "Som noies, som TIC" - Girls in ICT Day a l'EPS [+]

5 de maig: II Jornada de Campus Oberts per a Famíles UdL

10 de maig: Mercat de Tecnologia a l'EPS

16 de juny: World Robot Olympiad a l'EPS

 

[*] Les dates de les Jornades d’Orientació Universitària s’aniran actualitzant a mesura que les institucions organitzadores ens les facin saber

 

Activitats d'orientació universitària per al curs 2018/19

Projecte Sinergia

Projecte Sinergia per a l'impuls de les vocacions STEM amb l'Institut La Mitjana i l'institut Samuel Gili i Gaya de Lleida
fetch)UID).INBOX)61986
Acte de renovació del projecte Sinergia, abril 2018

L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) i l’Institut la Mitjana de Lleida van signar el conveni de col·laboració  “SINERGIA” amb l’objectiu d’impulsar les vocacions científiques i tecnològiquesen enginyeria i matemàtiques (STEAM) entre l’alumnat de secundària així com millorar els seus resultats educatius, fomentar la ciència i l’esperit investigador, impulsar les vocacions,  potenciar la interacció entre el professorat i facilitar el contacte dels estudiants amb la Universitat.

Així mateix, el passat divendres, 3 de novembre de 2017, va tenir lloc la signatura de l’annex al conveni entre la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Ensenyament i la Universitat de Lleida (UdL) per desenvolupar el Programa per a l’impuls de les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques (STEAM) també a l’Institut Samuel Gili i Gaya de Lleida.

Aquest conveni té com a objectiu ajudar els centres educatius que hi participen a què millorin els seus resultats educatius i esdevinguin un referent mitjançant el foment de bones pràctiques i la realització d’activitats innovadores.

El projecte contempla una col∙laboració entre els instituts implicats i l’EPS de la UdL que girarà al voltant de la recerca actual, principalment en l’àmbit tecnològic, i es treballarà promovent la indagació a l’aula, utilitzant les TIC i fomentant la interrelació amb diferents agents socials.

El 27 d'abril de 2018,  tres anys després i donada la fantàstica acollida i implementació d'aquell primer pla pilot, Neus Vila, vicerectora d'Estudiantat de la UdL, Carles Bara, director de l'Institut La Mitjana i Francesc Giné, director de l'Escola Politècnica Superior, han signat la renovació del programa Sinergia a la Sala de Juntes de l'edifici del rectorat de la UdL.

 

 

JCO

Jornada de Campus Oberts

La JCO te com a objectiu de donar a conèixer la UdL i proporcionar als nois i noies un primer contacte amb l’entorn universitari on es desenvoluparà la vida acadèmica i vivencial del futurs estudiants, informar sobre els serveis i les prestacions que ofereix la UdL (correu electrònic, aules d’informàtica, laboratoris, serveis de biblioteca, tutories individualitzades, carnet universitari, mobilitat i altres temes), així com sobre els estudis que s’imparteixen en tots els centres universitaris i en concret a l’Escola Politècnica Superior.

Aquest curs acadèmic la JCO de la UdL es realitzarà el DIVENDRES 9 de FEBRER de 2018

JORNADA DE CAMPUS OBERTS PER A L'ESTUDIANTAT (1r i 2n de batxillerat i de CFGS)

JCO Famílies

Jornada de Campus Oberts per a les Famílies

Aquesta Jornada de Campus Oberts (JCO) s’adreça a les famílies d’estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior amb  l’objectiu de donar a conèixer la UdL i proporcionar un primer contacte amb l’entorn universitari i les instal·lacions on es desenvolupa la vida acadèmica i vivencial de l’estudiantat als pares i mares de futurs alumnes universitaris, així com informar sobre els estudis, els serveis i les prestacions que s’imparteixen.

L'Escola Politècnica Superior compta, des d'aquest curs acadèmic amb dos campus, el Campus de Cappont a Lleida i el Campus d'Igualada; en tots dos campus s'organitza la JCO d'acord a la següent planificació:

DISSABTE 7 d'ABRIL de 2018 (Torn a les 10h i a les 12h)

I JORNADA DE CAMPUS OBERTS PER A PARES I MARES. Curs 2018-19 (alumnes de batxillerat, CFGS i les seues famílies)

DISSABTE 5 de MAIG de 2018(Torn a les 10h i a les 12h)
II JORNADA DE CAMPUS OBERTS PER A PARES I MARES. Curs 2018-19 (alumnes de batxillerat, CFGS i les seues famílies)

 

 

 

Mercat de Tecnologia

Exposició de treballs i projectes de Tecnologia i Ciències Aplicades 

El Mercat de Tecnologia (MdT) és una gran exposició de treballs de tecnologia realitzats per alumnat de secundària de tota la demarcació de Lleida. cada any mou al voltant de 1.500 alumnes entre visitants i expositors i un centenar de professors. Per complimentar aquesta gran exposició, es preparen tallers, exposicions i demostracions paral·leles. L’MdT és una gran oportunitat d’ampliar i consolidar les sinergies entre la UdL i l’alumnat i professorat de secundària.

El Mercat de Tecnologia de Lleida està organitzat i finançat per l’Institut de Ciències de l’Educació -Centre de Formació Contínua i l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.

Des de l'any 2015 l'EPS també ha implementat el Mercat de Tecnologia a les contrades del Pirineu i ja s'ha realitzat a tremp, Viella i la Pobla de Segur. Aquest curs acadèmic 2018-19 l'EPS té previst realitzar el MdT del Pirineu a:

17 d'abril. Mercat de Tecnologia a El Pont de Suert

19 d'abril. Mercat de Tecnologia a la Seu d'Urgell

 

Prova Cangur

Prova Cangur de Matematiques

La Prova Cangur són una activitat que es marca com a objectiu estimular i motivar l’aprenentatge de les matemàtiques a través dels problemes. Consisteix en una prova de reptes matemàtics, de dificultat creixent i de resposta tancada.

Els enunciats els prepara, en una reunió internacional,  l’associació Le Kangourou sans Frontières, on Catalunya hi participa com a nació i actualment ostenta, per elecció, un dels càrrecs de l’equip directiu de l’associació.

Els participants i les participants d’arreu d’Europa i d’altres països del món es plantegen els mateixos problemes i tenen un temps d’una hora i un quart per resoldre’ls.

A Lleida la Prova Cangur de Matemàtiques, l'organitza la Societat Catalana de Matemàtiques en col·laboració amb l’Institut Màrius Torres de Lleida, el departament de Matemàtica de la Universitat de Lleida, l’Escola Politècnica Superior i i el Vicerectorat d’Estudiantat, Postgrau i Formació Continua de la UdL.

A més, des de l’Escola Politècnica Superior s’organitzen una sèrie de Tallers i visites guiades per tal de complementar aquesta jornada.

Aquest curs acadèmic 2017-18 la prova cangur de Matemàtiques es realitzarà el 15 de març

Olimpíada matemàtica

Olimpíada matemàtica

L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) rep cada any als alumnes de Batxillerat i CFGS participants en la   Olimpíada Matemàtica Espanyola, organitzada per La Societat Catalana de Matemàtiques amb el suport de l’Institut Màrius Torres, el Vicerectorat d’Estudiantat i el Departament de Matemàtica de la Universitat de Lleida.

 

Jornada Per què no puc fer-ho?

Jornada de presentació dels estudis universitaris de la UdL sense estereotips de gènere

El Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones conjuntament amb l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, amb el suport del Vicerectorat d’Estudiantatva organitzar la setena jornada “Per què no puc fer-ho?” Jornada de presentació dels estudis universitaris de la UdL sense estereotips de gènere, adreçada a captar alumnat femení i/o masculí en les titulacions en què aquest sexe està menys representat.

Les eleccions acadèmiques i professionals segueixen, encara avui, marcades pels estereotips assignats a cadascun dels sexes, vinculats a rols socials masculins i femenins que mostren els homes en tasques més actives i amb iniciativa i les dones en rols més passius, amb tasques relacionades amb la cura i amb menor iniciativa.

En aquest sentit, en l’elecció d’estudis s’observa que les carreres típicament femenines són les orientades a professions de tipus assistencial o l’ensenyament, mentre que les més masculinitzades estan orientades més a aspectes instrumentals (estudis d’electrònica, informàtica, educació física…). La jornada Per què no puc fer-ho? permet trencar amb la influència dels estereotips de gènere de cara a l’elecció de les carreres universitàries.

 

 

Ciència al Carrer

Dia de la Ciència al Carrer

L’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida participa al Dia de la Ciència al Carrer de Lleida, que organitza el Centre de Recursos Pedagògics del Segrià

La Ciència al carrer és una fira on divulgadors de la ciència, investigadors, professors, empreses i centres docents mostren el seu treball tot intentant fomentar la curiositat, la inquietud, la pregunta, l’esperit crític i l’escepticisme davant les explicacions irracionals. La fira se situa en el centre històric de la ciutat de Lleida, a l’eix comercial, cercant el contacte amb el públic: Avinguda Blondel, la fundació La Caixa, la plaça de les Comèdies, el carrer Major i el pati de l’IEI

Nit Investigadors

La Nit dels Investigadors

L'EPS participa activament a la  Nit dels investigadors amb diversos tallers, xerrades i exposicions de caire científic obertes a tota la ciutadania.

La Nit dels investigadors, que organitzen a la UdL els seus centres de recerca, INSPIRES i INDEST, fa deu anys que se celebra arreu d’Europa amb l’objectiu de convertir el ciutadà en científic per un dia, permetre’l descobrir diferents àmbits de la ciència i sobretot, aconseguir que s’ho passi bé.

En concret les activitats són programades des dels grups de recerca vinculats a l’Escola Politècnica Superior (GREA i Grup de Robòtica)

International Drone Day

Jornada de difusió de la tecnologia Drone

L’International Drone Day, és un esdeveniment mundial per difondre aquesta tecnologia. És una activitat lúdica dedicada a particulars, aficionats, però també a empreses que vulguin mostrar les seves capacitats.

La Jornada s'organitza amb una zona de vol de 9.000 m3 per a les carreres de drones, més de 1.000 m2 per a la zona expositiva de drones, tallers i xerrades, …

   Darrera modificació: