1a Setmana de la Bioconstrucció a l'EPS

Organitzada per l'Escola Politècnica Superior i el Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació

Descarregar Pdf

Del 28 de novembre a l'1 de desembre de 2017 s'està desenvolupant a l'Escola Politècnica Superior de la UdL la 1a Setmana de la Bioconstrucció organitzada per l'Escola i el Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació.

Aquesta setmana ja s'han realitzat dues de les tres ponències programades:

El passat dimarts dia 28 de novembre, el Sr. Joan Romero, va oferir la ponència La construcció amb bales de palla com alternativa sostenible; La construcció amb bales de palla segueix en la punta de llança al mercat de la bioconstrucció. El Sr. Romero defensar aquesta construcció com a una opció de futur per construir habitatges sans amb materials naturals i de proximitat de forma eficient. Des de sistemes bàsics i intuïtius a sistemes prefabricats, aquesta modalitat constructiva ofereix un ventall de possibilitats que permet poder aplicar-ho en qualsevol àmbit de la construcció. El disseny d'habitatges amb bales es presenta, doncs, com una alternativa a la construcció tradicional gràcies a aspectes com ara una tècnica sustentada en la gran capacitat aïllant del material i reforçada amb el rendiment econòmic que ofereix l'autoconstrucció.

Joan Romero és arquitecte tècnic, auditor energètic en edificació i docent. Màster de Bioconstrucció a la IEB-UDL i Màster en eficiència energètica i sostenibilitat en la UJI. Amb experiència en gestió i execució de projectes de bioconstrucció amb bales de palla. Soci d'okambuva.coop i doctorant en construcció amb terra per la UPV.

 

Així mateix , el passat 30 de novembre es realitzar la segona ponència a càrrec del Sr. Albert Puy: La construcció amb terra avuii en dia; La terra, s'utilitza a molts països com a material de construcció. També en el nostre tenim tradició de construir amb terra crua. Es va fer un repàs per les diverses tècniques de construcció amb terra crua com a material estructural: La tàpia , el cob , la tova (adobe) , els maons de terra comprimida (BTC). La terra és un material de construcció històric, però també de futur. Les seves possibilitats tecnològiques, de sostenibilitat i propietats saludables fan de la terra un dels materials de construcció més interessants. Com treballar-la avui en dia és tot un repte de recuperació de les tècniques populars d'arreu del món i de com adaptar-les als paràmetres occidentals actuals. Tot i les dificultats, actualment ja és una realitat a diferents països "desenvolupats". En molts d'altres, mai no s'ha deixat d'utilitzar la terra com un material de construcció principal.

Albert Puy és arquitecte Tècnic. Soci de la cooperativa COECO. Experiència en construcció i rehabilitació d'edificis amb tàpia i amb criteris de bioconstrucció.
 
Finalment l'1 de desembre, es relaitzarà la darreera de les ponències programades en aquesta 1a Setman de la Bioconstrucció a l'EPS:
 
CRITERIS I EXEMPLES PER A UNA CONSTRUCCIÓ SOSTENIBLE SEGONS LES BASES DE LA BIOCONSTRUCCIÓ
 
a càrrec  de la Sra. Petra Jebens-Zirkel
 
Xerrada participativa amb exemples de diferents edificis projectats per l'estudi Jebens-Zirkel. Explicacions del funcionament d'una casa sana, els materials utilitzats, detalls constructius i elements d'acabat amb imatges de les obres realitzades.
 
Petra Jebens–Zirkel és arquitecta alemanya que viu des de fa 30 anys a Aragó. Ha realitzat nombroses obres de bioconstrucció, entre elles l'edifici CIRCE per a la universitat de Saragossa. Col·labora en la difusió i promoció de la bioconstrucció a Espanya i Europa, a través de nombroses jornades, conferències, articles en revistes, etc. Com a presidenta del IEB, actua de Coordinadora i Supervisora del Màster de Bioconstrucció IEB amb el IBN alemany.