Emoció i Robòtica en la 5a edició de la WRO Lleida

140 participants organitzats en 37 equips van participar aquest dissabte en la competició de robòtica coorganitzada per Engijoc i l'EPS

Descarregar Pdf

Aquest passat dissabte 15 de juny del 2019, l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida va acollir la 5a edició de la World Robot Olympiad (WRO) coorganitzada per l’empresa de robòtica educativa Engijoc i l’Escola Politècnica Superior (EPS).

La WRO és una competició de robòtica a escala mundial on els participants lluiten per assolir els reptes. Aquesta competició, organitzada per World Robot Olympiad Advisory Council, neix als països asiàtics l’any 2000 i amb els anys s’amplia a la resta del món. L’any 2013 s’inicia a Espanya promoguda per la fundació EducaBot.

La qualitat d’aquesta competició de robòtica està en el foment de valors i capacitats, els participants treballen en equip i han de desenvolupar la seva creativitat, tenir iniciativa i resoldre problemes per realitzar el repte que se’ls proposa. Un dels valors afegits d’aquesta competició és que el robot es construeix el mateix dia de la competició i les regles de joc són anunciades amb antelació abans de la competició menys una, que es pot anunciar el mateix dia de la competició.

En aquesta edició s'ha assolit una xifra rècord de participants amb un total de 140 estudiants dividits en 37 equips, cinc més que en l'edició anterior, procedents de Ponent, Badalona (Barcelona), Platja d'Aro (Girona), Alcover (Tarragona), Tudela (Navarra) i Andorra, d'entre 7 i 15 anys.

Per participar s’ha de formar un equip reduït de mínim dos i màxim tres participants més un entrenador que dóna suport als participants durant el procés de preparació de la competició però mai pot col·laborar ni comunicar-se amb l’equip durant el torneig. Els equips poden estar formats per membres d’edats diferents i s’inclouen a la categoria del membre més gran. 

En l'edició 2019, la WRO Lleida va acollir la competició REGULAR, amb 4 de les seves 5 categories (WeDo, Start, Elementary i Junior) i la competició FOOTBALL:

REGULAR

WeDo. El repte de la categoria WeDo es basa en construir un robot que pugui recollir els nens de les seves cases i trasportar-los fins a l'escola. A més, el robot també ha de poder entregar fruita a l'escola. Hi participen 3 equips: AV Super Robots (Escola Mn. Albert Vives de La Seu d'Urgell), Escola Mestre Ignasi Peraire 1 i Escola Mestre Ignasi Peraire 2 (tots 2 de l'Escola Mestre Ignasi Peraire de Mollerussa).

Start. El repte de la categoria Start es basa en el mateix que la categoria Elementary i s'utilitza el mateix tauler, però té una normativa simplificada per facilitar la participació als equips que s'estan iniciant a la robòtica. Hi participen 6 equips: AV JIP, AV MAR, AV MASrobot i AV Robokids (tots 4 de l'Escola Mn. Albert Vives de La Seu d'Urgell), Episcopal (Lleida) i Creatronics (Badalona).

Elementary. El repte de la categoria Elementary es basa en construir un robot que pugui actuar com un verdader taxi autònom, que porta als passatgers des d'una posició d'inici a una àrea objectiu. Hi participen 8 equips: AV Supergirls, AV Robotics, AV Robots Onfire i AV Robots 5 (tots 4 de l'Escola Mn. Albert Vives de La Seu d'Urgell) Karma Team (Badalona), Rojiblancolegos Tudetic i Pequelegos Tudetic (tots 2 de Tudela) i STEM Pallars Kids (La Pobla de Segur).

Junior. El repte de la categoria Junior es basa en construir un robot que modernitzi el sistema d'il·luminació d'un edifici i ajudi a estalviar energia. Hi participen 16 equips: Fem 1B i Fem 1 (tots 2 de l'Institut Fonta del Glorieta d'Alcover) Turbolegos Tudetic (Tudela), Jocelyn Bell, Ada Lovelace i Margaret Hamilton (tots 3 d'STEAM Pallars de la Pobla de Sgur) ADS-CFC4, ADS-Lo Big Robot, ADS_XE204 i ADS GORISLAV (tots 4 de l'Institut Els Planells d'Artesa de Segre) Llumàtics i Margaux’s (tots 2 de l'Institut Ermengol IV de Bellcaire) Arobot micro i Arobot mega (tots 2 de l'Escola Els Estanys de Platja d'Aro), FEDAC Virona Wolvineers (Girona) i Engijoc (Lleida).

FOOTBALL

Té com a objectiu ser un reflex del joc de futbol humà. Dos equips de dos robots autònoms persegueixen una pilota transmissora d'infrarojos dins d'un terreny de joc amb l’objectiu de marcar més gols que l'equip rival. Hi participen 4 equips: Futbolegos Tudetic (Tudela), ADS Football Team (Els Planells d'Artesa de Segre), Los Eustaquios (Engijoc - Lleida) i Els Vikings d’Andorra.

El torneig consta de dos parts. En la primera, de construcció, els participants van tenir dos hores i mitja per muntar i programar un robot des de zero, sense ajuda per part de l'entrenador. En la segona, els estudiants van comptar amb tres rondes de dos minuts per demostrar que el seu robot era capaç de superar el repte proposat.

Després de dues hores intenses de muntatge i tres hores emocionants de competició, els guanyadors per categories de la 5a edició de la World Robot Olympiad de Lleida 2019 van ser:

CLASSIFICACIÓ WEDO

  • 1r classificat: Escola Mestre Ignasi Peraire 1 (Escola Mestre Ignasi Peraire de Mollerussa).
  • 2n classificat: Escola Mestre Ignasi Peraire 2 (Escola Mestre Ignasi Peraire de Mollerussa).
  • 3r classificat: AV Super Robots (Escola Mn. Albert Vives de La Seu d'Urgell).

CLASSIFICACIÓ START

  • 1r classificat: Creatronics (Badalona).
  • 2n classificat: AV JIP (Escola Mn. Albert Vives de La Seu d'Urgell)
  • 3r classificat: AV Robokids (Escola Mn. Albert Vives de La Seu d'Urgell)

CLASSIFICACIÓ ELEMENTARY

  • 1r classificat: Karma Team (Badalona).
  • 2n classificat: AV Robots 5 (Escola Mn. Albert Vives de La Seu d'Urgell)
  • 3r classificat: Pequelegos Tudetic (Tudela)

CLASSIFICACIÓ JUNIOR

  • 1r classificat: Turbolegos Tudetic (Tudela).
  • 2n classificat: Fem 1 (Institut Fonta del Glorieta d'Alcover).
  • 3r classificat: Fem 1B (Institut Fonta del Glorieta d'Alcover).

CLASSIFICACIÓ FOOTBALL

  • 1r classificat: Futbolegos Tudetic (Tudela).
  • 2n classificat: Vikings d’Andorra.
  • 3r classificat: Los Eustaquios (Engijoc - Lleida).

 

Els equips guanyadors d'aquesta fase local de Lleida que tindran l'opció de participar el 14 i 15 de setembre a la WRO Final Nacional que es disputarà a Platja d'Aro (Tarragona) seran Escola Mestre Ignasi Peraire 1 (Wedo), AV JIP (Start), AV Robots 5 i Pequelegos Tudetic (Elementary), Fem 1 (Junior) i Vikings d’Andorra (Football)

Els millors classificats de la competició estatal podran participar a la WRO Final internacional que se celebrarà a Györ (Hongria) el 8, 9 i 10 de novembre de 2019.

Finalment cal destacar que una activitat d'aquesta envergadura és possible gràcies a la col·laboració i patrocini de diverses entitats i empreses: