L'EPS ha coordinat la fabricació i lliurament, fins ara, de 4817 viseres de protecció facial i altre material de protecció

PDI i PAS de l'EPS, tant a Lleida com a Igualada, i de l'ETSEA, continuen treballant per ajudar al personal sanitari

Descarregar Pdf
ecf0525d-2950-4ecd-98c6-d38879cbe6bd (1)
Els primers obreportes impressos per l'EPS al Campus Igualada

Com ja us vam anunciar, des de l’Escola Politècnica Superior de la UdL, els grups de recerca en Energia i Intel·ligència Artificial (GREiA), Sustainable Energy Machinery and Buildings (SEMB), Applied Solar Energy (APSE) i el Laboratori de Robòtica, així com el grup de recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió (GRAP UdL-Agrotecnio) de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) i col·laboradors externs van posar en marxa, amb motiu de la crisi sanitària de la covid-19, diferents línies d’impressió 3D per fabricar viseres amb pantalla facial i altres elements destinats a la protecció dels professionals sanitaris. Un material que subministren als Centres d’Atenció Primària (CAP) i a les Unitats d’Hospitalització. 

Rosa Vaquera,Carles Mateu (GREiA), Jordi Palacín (Robòtica UdL), Miquel Nogués (SEMB), Jérôme Barrau (APSE), Grau Baquero (Campus Igualada-UdL) i Àlex Escola i Jordi Gené (UdL-Agrotecnio) i els col·laboradors externs Jofre Ribas, Albert Labodia i Carlos Heredia són alguns dels mentors d’aquesta iniciativa coordinada pel professor Jérôme Barrau que funciona sota comanda directa dels centres.

Ens plau informar-vos que, fins el dia d'avui 24 d'abril, s'ha fabricat i repartit a Lleida 4.817 viseres protectores facials, 661 tires per a mascaretes i 20 obreoportes que s'han lliurat a els hospitals universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria; Centres d’Atenció Primària de tota la demarcació (Lleida, Àger, Alpicat, Balaguer, Tàrrega, entre altres); els centres d’Acollida de Raimat, Aspamis (Alcoletge), Aspros (Lleida), Ilersis (Lleida); centres mèdics com els de la Sentiu o Mentalia (Lleida); i residències de gent gran com L’Anunciata (Juneda), Bellpuig, Bon Lloc (Lleida), Bona Estada (Almenar), Can Jaques (Mollerussa), Caser (Lleida i Oliana), Comtes d’Urgell (Balaguer), GSS Lleida Balàfia-1, Hestia (Balaguer), Joviar (Lleida), La Nostra Llar Sant Jaume (Lleida), Santa Anna (Castell del Remei), L’Esplai (Alpicat), Mirador del Segrià (Rosselló), Sagrat Cor (Benavent de Segrià), Sant Josep (Malpartit), Senior (Bellvís) o Verge de Montserrat (Lleida); a més de les aportacions al Servei d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de Lleida. També s’han repartit viseres a altres residències com AREMI, Residència Pinyana, Sant Guardià, La Fuliola, Mentalia Lleida, Residència de la Pobla de Segur, Annunciata, Verge Aguila (Os de Balaguer), Castrilló, ASPID I CRAE Enric Llaberia. Així mateix, algunes farmàcies, empreses assistencials i la Guàrdia Urbana de Lleida, així com al Col·lectiu de llevadores de Lleida i al Banc de Sang i Teixits de Lleida, també han rebut equips de protecció fabricats per la UdL. També se'n subministren al Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermeres de Lleida (COILL), que distribueix diretament aquest material sanitari.

Els models que es fabriquen s’han avaluat tant des de la perspectiva de la salut com de l’optimització de la producció en funció dels models d’impressora 3D que en disposa la universitat. El web del laboratori de Robòtica de la UdL ofereix un fitxer STL per imprimir un visor de protecció i també hi ha enllaços als grups de Telegram que coordinen la fabricació i recollida d’aquestes màscares. També cal destacar que alguns alumnes, com l’Albert Labodia, estan produint des de casa seva després que el Consell de l’Estudiantat de l’EPS llancés una crida perquè tothom que disposés d’impressora 3D, s’hi sumés al projecte i també es compta amb col·laboradors particulars com Jofre Ribas Mir, que proporciona entre 50-60 cada dia per a la seva distribució

Aquest passat divendres, 3 d'abril, us informàvem que s'obria una línia de col·laboració per a la compra de material per a poder continuar fabricant i distribuint les mascares protectores facials i que en 36 hores es van rebre 122 bobines de fil per a les impressores 3D i 4.000 pantalles, que permetran fer prop de 10.000 viseres! Així mateix, cal destacar i agrair que la Copisteria Armengol va fer donació gratuïta de 1.400 pantalles més per a la seva elaboració i molts dels professors i PAS implicats també van adquirir material de forma personal. 

En aquest sentit, també ens plau informar-vos que el professorat de l'EPS al Campus Igualada,  malgrat que manté les seves instal·lacions tancades, han lliurat 144 viseres de protecció facial, 10 tiradors obreportes i 57 tires per mascaretes a Malla, la iniciativa interdisciplinar (empreses, estudis de disseny, enginyers, informàtics, tallers, makers i persones voluntàries) sorgida per a col·laborar amb el sistema sanitari en la lluita contra el Covid19 que, en aquests moments, coordinen la tasca de 102 impressores 3D treballant a la Conca d'Odena. Fins avui s'han acoseguit lliurar 1161 viseres, 204 obre-portes i 50 respiradors i 659 tires per mascaretes. 

Cal destacar que el grup de recerca A3 Leather Innovation Center va donar guants i mascaretes a la direcció assistencial de Primària de l’Anoia, la facultat d’Infermeria i Fisioteràpia va donar mascaretes, solució hidroalcohòlica, guants, bates i pulsioxímetres a l’Hospital d’Igualada i El Grup de Gestió Porcina de l'ETSEA va contribuïr al desenvolupament d'un sistema de desinfecció per impuls tèrmic que es podria utilitzar en la lluita contra el coronavirus SARS-CoV-2, causant de la malaltia COVID-19 i va fer donació de material d'EPI's (guants, mascretes, bates, etc). Així mateix, la UdL ha fet donació a l'HUAV de material i ha cedit temporalment equips de la Unitat Quirúrgica de Torrelameu, que depen de l'ETSEA: un aparell portàtil de radiografies (PotroDX) i un respirador per ajudar en deficiències de ventilació.

Finalment, el grup de recerca en Energia i Intel·ligència Artificial (GREiA) de la Universitat de Lleida (UdL) treballa amb l'empresa Màxim Miranda Electrònica 22 en el disseny d'un prototip de respirador artificial per encàrrec d'un hospital de referència de Barcelona "amb la idea que sigui fàcil de fabricar si realment fes falta", explica el professor de l'Escola Politècnica Superior (EPS) i membre del GREiA Carles Mateu. Aquest equipament és dels més necessaris actualment per tractar els malalts de COVID-19 en estat greu, oferint-los ventilació mecànica. Els investigadors de la UdL i de l'empresa s'encarreguen del disseny electrònic del microordinador que determina la velocitat a què s'ha d'insuflar l'aire al pacient. [+ info]

Si coneixeu algú de el sector sanitari o geriàtric que necessiti de màscares per a la realització del seu treball, podeu oferir-los el nostre ajut. Poden contactar amb aquests correus electrònics

FInalment, anunciar que el Consell de direcció de la Universitat de Lleida ha obert un compte bancari per recollir fons que ajudin a fer front a l'emergència sanitària provocada per la COVID-19. A més del compte per a fer-hi transferències es disposa també d'un aplicatiu de CaixaBank habilitat per donacions amb targetes. Els diners rebuts es destinaran a la compra de material de protecció -bates impermeables, granotes hidròfugues, màscares FPP2 i FPP3 per a personal sanitari, d'assistència a gent gran i altres col·lectius de risc-, de tauletes i altres dispositius perquè persones malaltes puguin comunicar-se amb els seus familiars, així com per l'allotjament de professionals de la salut que s'hagin de desplaçar al nostre territori per cobrir necessitats de personal.

En aquest sentit s'ha aconseguit comprar 500 mascaretes repartides, des de l’inici de l’emergència sanitària, a centres sanitaris i sociosanitaris en un moment crític, quan hi havia una manca ostensible de material destinat a la protecció d’aquests/es professionals que treballen en primera línia d’intervenció, i es requeria una resposta ràpida. Hem rebut mostres d’agraïment de les entitats per haver-los proveït d’aquest material imprescindible per a la seva seguretat.

Encara ens queden reptes per cobrir com és ara la necessitat de proveir de:

  • Bates impermeables, guants, granotes hidròfugues
  • Peces de recanvi per impressores 3D

Us recordem que resta obert el canal per fer els donatius a l’adreça següent:  http://www.udl.es/ca/organs/coordinacio/ccsic/donatiuscoronavirus/

PS: Relació de centres receptors de material donat per la UdL:

RESIDÈNCIA LA NOSTRA LLAR SANT JAUME (Lleida)
CENTRE ILERSIS (LLEIDA)
RESIDÈNCIA MIRADOR DEL SEGRIÀ (Rosselló)
CRAE SERVEI ATENCIÓ A LES PERSONES PAERIA (Lleida)
RESIDÈNCIA CASER (Lleida / Oliana)
RESIDÈNCIA BON LLOC (Lleida)
RESIDÈNCIA SAGRAT COR (Benavent de Segrià)
RESIDÈNCIA SENIOR (Bellvís)
RESIDÈNCIA JOSEP JAQUES (Mollerussa)
CENTRE ASPAMIS (Alcoletge)
RESIDÈNCIA JOVIAR (Lleida)
RESIDÈNCIA LLAR L’ESPLAI (Alpicat)
RESIDÈNCIA BELLPUIG (Bellpuig)
RESIDÈNCIA GERIÀTRICA PLA D'URGELL (Bell·lloc)
RESIDÈNCIA L'ONADA (Borges Blanques)
CENTRE ACUDAM (Mollerussa)
RESIDÈNCIA JOSEP TORRENT (Vila-sana)
RESIDÈNCIA LLAR DE SANT JOSEP (Lleida)
RESIDÈNCIA MUNICIPAL MEDINA (Arbeca)
RESIDÈNCIA LLAR DELS NOSTRES AVIS (Gimenells)
RESIDÈNCIA DE LA GENT GRAN (Almacelles)