L'EPS lidera tres dels sis projectes de la UdL que han rebut ajuts del Programa Indústria del Coneixement

El Programa Industria del Coneixement per al desenvolupament de projectes d’innovació

Descarregar Pdf

La Universitat de Lleida (UdL) ha rebut finançament per al desenvolupament de sis projectes innovadors en el marc del programa Indústria del Coneixement, que promou l'AGAUR i que té per objectiu impulsar l’arribada al teixit productiu del coneixement generat en l’entorn científic.

Gràcies als ajuts vinculats a aquests projectes la Universitat de Lleida obtindrà en total 200.000€ d’aquest programa, cofinançats al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020).

Cal destacar que 3 d'aquest 6 projectes (2 d'ells inclosos en la modalitat LLAVOR destinada a finançar projectes d'innovació que es troben a les fases inicials de maduresa tecnològica) es desenvolupen en grups de recerca vinculats a l'Escola Politècnica Superior:

REWOP

El projecte REWOP, liderat per la Dra. Anna Bacardit i per Mercè Solé com a científica emprenedora, del Grup de Recerca A3 Leather Innovation Center, pretén l'estudi d'un residu del procés d'extracció d'oli d'oliva, la remòlta, per a la seva reutilització en la indústria de la pell. El projecte proposa noves estratègies en el marc de l’economia circular, i estableix noves sinergies entre la indústria de la pell i la indústria d’extracció d’oli d’oliva. Els seus resultats permetran una millora de l’eficiència ecològica, reduint l’impacte ambiental de dues maneres: reutilitzar residus problemàtics com la remòlta i evitar l’ús de productes químics en les formulacions d’adobament de la pell. El projecte ha aconseguit finançament per valor de 20.000€.

HOLOBIPV

El projecte HOLOBIPV, liderat pel Dr. Daniel Chemisana i pel Dr. Alberto Riverola com a científic emprenedor, del Grup de Recerca Sistemes Dinàmics Aplicats en Energia Solar, té com a objectiu desenvolupar un prototip d’un concentrador hologràfic fotovoltaic per integració en edificis (HOLOBIPV) que controli la il·luminació, integri els elements fotovoltaics i sigui totalment transparent. El prototip s'avaluarà completament a l'exterior (generació d'electricitat, control d'il·luminació i reducció de la demanda d'energia). Els resultats obtinguts proporcionaran xifres altament representatives de la viabilitat tecnològica del sistema desenvolupat. HOLOBIPV és una tecnologia prometedora i estratègica que pot abordar simultàniament els requisits d'una major presència d'energies renovables en edificis i una millor eficiència energètica. El projecte ha aconseguit finançament per valor de 20.000€.

Lip-PCM

Lip-PCM és el projecte que ha obtingut finançament en la modalitat PRODUCTE, destinada a finançar l’obtenció de prototipus i a la valorització i transferència dels resultats d’investigació. El projecte, liderat per la Dra. Luisa F. Cabeza i el Dr. Edinson Yara com a científic emprenedor, del Grup de Recerca GREiA i del Grup de Recerca DBA respectivament, té com a objectiu validar la viabilitat tècnica i comercial d’un nou material basat en bio-PCMs, obtingut a partir d’olis i greixos produïts de baix valor comercial, com els que es troben en els subproductes d’origen animal no destinats al consum humà (SANDACH). Aquest material presentaria un valor afegit derivat de la seva elevada biodegradabilitat, cosa que el proporcionaria d’avantatges competitius vinculats al marc regulador actual. L’aplicació del producte a desenvolupar pretén respondre a dos dels principals reptes mundials: millorar l'eficiència energètica i reduir les emissions de CO2. El projecte ha aconseguit finançament per valor de 100.000€.

Trampolí tecnològic UdL: La UdL obté sis ajuts del Programa Indústria del Coneixement per al desenvolupament de projectes d’innovació