La HackEPS bat el rècord de participants!
La vuitena edició de la hackató de Lleida, consolida la competició en l'àmbit català
Descarregar PdfAquest passat cap de setmana (23 i 24 de novembre) l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) va viure la vuitena edició de la hackathó organitzada a Lleida, la HackEPS, un esdeveniment, organitzat per LleidaHack, l'associació d'alumnes de l'EPS creada especialment per aquest esdeveniment, on el motor principal és el desenvolupament col·laboratiu de programari en 24 hores.
Es van inscriure més de 250 joves i finalment va presentar-se a la competició 228 participants, la qual cosa suposa una xifra rècord pel que fa a aquest esdeveniment. La gran majoria d’ells (més d’un 70%) estudiants o titulats en Enginyeria Informàtica, tot i que també van participar-hi estudiants o titulats en Matemàtiques, Ciència de Dades, IA o DAM. Quasi la meitat d’ells i elles eren de Lleida, però cal destacar que un 32% provenia de Barcelona i que també va haver-hi participants de Tarragona, Igualada, Manresa, Mataró i Fraga, entre altres.
Els participants, organitzats en equips d'un màxim de 4 persones van haver de desenvolupar, en un temps màxim de 24 hores, un producte informàtic complet proposat per les empreses i institucions participants. Aquests reptes es van fer públics el mateix dissabte en l'acte d'inauguració de la HackEPS 2024 que va tenir lloc a l’Auditori del CCCT del campus de cappont.
Òscar van de Crommert, representant de Lleidahack, així com Magda Valls, directora l'Escola Politècnica Superior (EPS), van ser les persones encarregades d'inaugurar oficialment la 8a edició de la HackEPS, donar la benvinguda als participants, explicar-los les normes bàsiques, els espais i els horaris generals.
Va arribar el moment que les empreses anunciessin els seus respectius reptes, condicions per dur-los a terme i els premis que aconseguirien els vencedors:
- La Paeria – Ajuntament de Lleida: Desenvolupar un sistema per monitoritzar i gestionar la disponibilitat de places d’un aparcament a l’aire lliure.
- Ecityclic: Recomanador intel·ligent de tràmits. Construir un servei basat en Intel·ligència Artificial que, a partir de l’històric d’accions realitzades per altres usuaris, recomani a l’usuari les pròximes accions a realitzar dins del portal de tramitació.
- GFT: Make your mark. Un viatge per la nostàlgia dels més frikis
- Insdo: Anàlisi de xarxes terrestres multicapa per al vehicle autònom
- Useit sopftware: Repte tipus capture the flag amb una temàtica detectivesca. Els participants hauran de buscar pistes i resoldre diferents problemes per descobrir qui és el responsable de l'assassinat de Juan Martín de Gales demostrant les seves habilitats de programació mentre integren i fan ús de diferents serveis d’AWS per resoldre els reptes plantejats.
A partir de les 11.00 h, un cop les empreses van llençar els seus reptes, van començar per als equips les 24 hores de programació dels reptes recomanats. Cadascun dels equips va elegir en quin o quins reptes volien participar i van començar a codificar el projecte. Van treballar, esmorzar, dinar, sopar, berenar i gaudir. A més, les i els hackers han pogut interactuar amb representants de les empreses patrocinadores de l'esdeveniment, que presenten els reptes i aporten els seus productes i experiència per ajudar els participants a resoldre'ls.
Paral·lelament, a la nit i la matinada, s'han organitzat diverses activitats per fomentar la col·laboració i facilitar el networking, des d'activitats lúdiques fins a xerrades d'especialistes del sector, o el "despertar" amb mariachis i ranxeres!
A les 11.00 h del diumenge, hora en què va finalitzar el temps de programació, es van presentar les seves solucions a les empreses i institucions, que finalment van triar la millor solució al problema/repte plantejat. Els equips guanyadors d'aquesta vuitena edició de la HackEPS van ser:
Repte Paeria
- Premi per a l’equip “The solution”
Repte Useit Software
- 1r Premi per a l’equip “La richineta”
- 2n Premi per a l’equip “Nom del grup”
Repte Insdo
- 1r Premi per a l’equip “VI”
Repte GFT
- 1r Premi per a l’equip “Code zero”
- 2n Premi per a l’equip “Team rocker”
Repte ecityclic
- Premi per a l’equip “Porcs in Paris”
L'Escola Politècnica Superior atorga, a més a més, el Premi "Josep Maria Ribó" a les Bones Pràctiques de Programació per a l'equip que, amb independència d'oferir la millor solució al repte plantejat, programi d'acord amb unes bones pràctiques de programació. Un tribunal compost per professors de l'EPS amb coneixements associats als criteris de valoració (Juan Manuel Gimeno, Roberto i Josep L. Lérida) i diversos mentors, professionals en diverses empreses i antics alumnes de l’escola, van revisar tots els projectes presentats i van decidir que el projecte guanyador del premi de 1.000 euros va ser per l’equip “Lechuga Look”
LleidaHack vol agrair als participants, patrocinadors, col·laboradors i tot aquell que hagi donat el seu suport, per poder celebrar aquesta edició, impulsar i fer xarxa en l'àmbit de la tecnologia i la informàtica a les terres de Lleida: GFT, ecityclic, Insdo, useit software, Paeria, Universitat de Lleida, Grup Vall Companys, Eurecat, Ingroup, JCA Cinemes, BonÀrea Agrupa, Domino's, Fruilar, Alumni UdL, Voluntaris de Lleidahack i Escola Politècnica Superior.