L'EPS lidera els dos projectes de recerca europeus que aconsegueix la UdL en el marc del programa aCCeSS

Descarregar Pdf
cobertes verdes
Provisió de serveis a l’ecosistema urbà mitjançant infrastructura verda - Dr. Gabriel Pérez i Marta Chafer

L'Escola Politècnica Superior (EPS) lidera els dos consorcis publicoprivats que la Universitat de Lleida (UdL) ha aconseguit en el marc del programa aCCeSS (a Crossborder Cooperation for Smart Specialisation) del Campus Iberus amb l'objectiu de potenciar projectes de recerca transfronterers entre Espanya, França i Andorra.

Tots dos projectes pertanyen a l'àmbit de les Smart Cities o ciutats intel·ligents: 

  • SUGI, sobre la gestió intel·ligent d'infraestructures urbanes verdes, liderat pel professor de l'EPS, Gabriel Pérez.

La infraestructura verda urbana (UGI) és un conjunt d'elements que contribueixen a la millora del medi ambient de la ciutat a través de la provisió de múltiples serveis ecosistèmics a l'espai urbà. Les solucions tradicionals com a parcs urbans, cinturons verds, jardins de pluja, ecoductos, etc., es consoliden en el nostre entorn urbà. No obstant això, existeixen estratègies verdes innovadores i sostenibles incorporades en edificis que encara no s'implementen a gran escala. Per tant, la construcció de sistemes integrats de vegetació, com a sostres verds i sistemes de enverdecimiento vertical (parets verdes i façanes verdes) permeten la implementació de vegetació en noves àrees que contribueixen a un ús més eficient de l'espai urbà a les ciutats.

  • EARTHEN, sobre la predicció del comportament tèrmic de l'arquitectura de terra mitjançant intel·ligència artificial, liderat per la professora de l'EPS, Lídia Rincón.

Les tres dimensions de la sostenibilitat són la responsabilitat ambiental, l'equitat social i la viabilitat econòmica. Poques tecnologies poden complir simultàniament aquestes tres dimensions, una de les quals són els edificis de terra.

Ambientalment, la terra es considera un material ecològic perquè requereix poca energia i produeix baixes emissions en el procés d'extracció i fabricació, té una alta durabilitat, pot reciclar-se al final de la seva vida útil i és un recurs local ja que pot ser trobat a tot arreu del món.

Socialment, l'arquitectura de terra ha estat present durant onze mil·lennis en nombroses i diverses cultures. Impressionants exemples d'arquitectura de terra, com a palaus i monuments de l'antiga Al-Andalus, segueixen presents després de molts segles. Avui, els edificis de terra ofereixen habitatges a un terç de la humanitat en 150 països, inclosos els països desenvolupats.

Econòmicament, els edificis de terra són abundants i barats, accessibles per a la població i promouen el creixement endogen.

El projecte aCCeSS, cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), compta amb un pressupost de 1,2 milions d'euros i està Liderat per la Universitat de Tolosa (França), amb la participació de les universitats de Saragossa, Lleida, la Rioja, Pública de Navarra, Pau i Perpinyà.

Àrea de Comunicació - Oficina de Premsa UdL - La UdL lidera dos consorcis publicoprivats per impulsar projectes de recerca europeus