Presentades les conclusions de l'estudi sobre gent gran i TIC en la situació de confinament derivada de la COVID-19

Estudi en col·laboració amb el Campus Universitari Igualada–UdL i pivotat pel professor de l'EPS, Sergio Sayago.

Descarregar Pdf
Sergio-Sayago
Sergio Sayago, professor del Grau en Tècniques d'Interacció Digital i de Computació de l'EPS al Campus Igualada, coautor de l'estudi

El Consell Comarcal de l’Anoia (CCA) i el Consell de la Gent Gran de l’Anoia (CGGA), amb el suport de la Universitat de Lleida (UdL), van iniciar enguany l’estudi Gent gran i noves tecnologies en la situació de confinament derivada de la COVID-19.

Els objectius principals d’aquest estudi era, en primer lloc, recollir l’ús que les persones grans de la comarca de l’Anoia fan, o han fet, de les noves tecnologies, en un sentit ampli (xarxes socials, sistemes de missatgeria com el WhatsApp, videoconferència, jocs digitals, correu electrònic, televisió digital/a la carta, etcètera) durant la situació de confinament ocasionada per la COVID-19; En segon lloc, aprendre d’aquesta experiència per discutir i prendre mesures en el CGGA de cara a un futur, i finalment aprofitar aquest cas particular de potencial aïllament social per entendre més, i millorar, la relació entre les noves tecnologies i la gent gran.

El passat 30 de setembre, en el marc d’un webinar on-line pel Dia Internacional de la Gent Gran, es van presentar les conclusions de l’estudi realitzat per Carla Casas, secretària del CGGA i Coordinadora de la Unitat de Vellesa, Discapacitat i Salut Mental del CCA, i Enric Senserrich, Vicepresident del CGGA i President de l’Associació de Gent Gran d’Igualada, amb la col·laboració de Sergio Sayago, investigador i professor del Grau en Tècniques d'Interacció Digital i de Computació de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL al Campus Universitari d’Igualada.

Van participar en l'estudi una seixantena de persones. Els principals resultats mostren que les TIC van tenir un paper essencial, molt especialment el WhatsApp, per facilitar les relacions personals i evitar que les persones grans se sentissin soles durant el confinament. Destaca, però, el fet que, tot i el potencial de les TIC més enllà de la comunicació, els participants no explotessin les seves capacitats per altres finalitats, com aprendre o entretenir-se. Aquest serà, doncs, un àmbit de recerca que el Consell de la Gent Gran i el Campus Universitari Igualada – UdL exploraran en un futur pròxim.

Els resultats també indiquen la necessitat de formació, perquè molts dels enquestats van haver d’aprendre a utilitzar tecnologies que no coneixien i no tenien suport presencial. Una de les accions provocades per aquest resultat és el projecte (es)TIC+aprop, que s’inicia aquesta tardor. Impulsat pel mateix Consell de la Gent Gran de l’Anoia i acompanyat per les tècniques de voluntariat del Consell Comarcal, aquesta iniciativa acostarà l’ús de les noves tecnologies a les persones grans, utilitzant la xarxa de voluntariat de cada municipi.

Aquests i altres resultats de l’estudi es poden trobar en l’informe de resultats, que es pot descarregar a l’adreça https://ja.cat/WZXiO.

També us pot interessar ...

Àrea de Comunicació - Oficina de Premsa UdL:

Whatsapp, l'eina més utilitzada per la gent gran de l'Anoia durant el confinament   [octubre/20]

Com usa la gent gran de l'Anoia les TIC durant el confinament. Estudi del campus UdL-Igualada i el consell comarcal  [maig/20]

Escola Politècnica Superior:

Xerrada de Sergio Sayago, sobre envelliment i món digital al Consell de la Gent Gran de l’Anoia  [feb/20]

Sergio Sayago, professor de l'EPS, al Cafè digital TIC Anoia: TIC i envelliment  [des/19]