8 de març. Dia Internacional de les Dones: EPSers Tech Girls

Informació de l'esdeveniment
Lloc:
Jardí interior del campus de cappont
Adreça:

Jaume II, 69

Organitza:
EPS
Inici:

#EPSersTechGirls

8 març 2023

Ben segur sou conscients que la presència de noies i dones en l'àmbit tecnològic és escassa i des de moltes institucions, i en particular des de l'EPS, fa anys que fem accions per intentar revertir aquesta tendència. La tecnologia no es pot permetre prescindir del talent femení!

Un dels aspectes que dificulten que les noies es plantegin el seu futur en aquest camp, és precisament la manca de referents femenins.

Per aquest motiu, en el marc de la celebració del pròxim 8 de març, us proposem fer una acció que ajudi a donar visibilitat a les noies i les dones que estudiem i  treballem i a l'EPS.

Aquesta acció consistirà en:
  • El dimecres dia 8 de març a les 10:30h s'aturaran les classes de l'EPS. Es reprendran a les 11:10h.
  • Totes les noies i dones de l'Escola (alumnes, PAS i PDI) ens trobarem a la zona que hi ha entre l'edifici de l'EPS i el Polivalent a les 10.50h
  • Farem una fotografia que penjarem a les nostres xarxes socials i a la nostra web, amb el hashtag  #EPSersTechGirls
  • Us convidem a penjar-ho també als vostres perfils de xarxes socials!
Som poques. Per això és molt important que hi siguem totes! Pel mateix, demanem a tot el professorat que faci classe en aquell moment, que animi a les seves alumnes a participar en aquesta acció, i que els seus alumnes les acompanyin.

També convidem als nostres companys nois i homes que ens acompanyin, facin fotos, les pengin a les seves xarxes socials i ens unim tots plegats en un aplaudiment final.
 
Esperem comptar amb totes vosaltres. Una abraçada i fins dimecres vinent!
 

En el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones, destaquem les següents activitats:

Acte institucional del 8 de març a la ciutat de Lleida

Les institucions de la ciutat, la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i la Universitat de Lleida, han organitzat l'acte institucional de comemmoració del 8 de març, a les 12 a la plaça de Blas Infante. En cas de pluja, l'acte se celebrarà a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del campus de Cappont de la UdL.

L'acte estarà participat per professionals se sectors diversos, com el comerç, la restauració, el cos de bopmbers i bomberes, de l'enginyeria, de la recerca, del sector primari, etc.

Les professores i investigadores de la UdL Teresa Torres González, de la Facultat d'Educació Psicologia i Treball Social, i Teresa Alsinet Bernadó, de l'Escola Politècnica Superior, participaran amb dues intervencions, respectivament, sobre la importància de la recerca amb perspectiva de gènere i la necessitat de fomentar i retenir el talent femení en les enginyeries. 

Actes institucionals del 8 de març a l'Escola Politècnica Superior

EPSers Tech Girls. Reunió de les dones de l’EPS: professores, investigadores, PAS i alumnes, per donar visibilitat a les noies/dones del sector tecnològic

  • Lloc: EPS – Jardí interiordel Campus de Cappont (C/ Jaume II, 69)
  • Hora: 10.50 h
  • Xarxes: Twitter, Instagram, Facebook, LinKedin

Actes institucionals del 8 de març a la Universitat de Lleida

La jornada commemorativa del 8 de març organitzada pel Centre Dolors Piera porta per títol 15 anys de la Llei d'igualtat. Balanç, reptes i oportunitats. Tindrà lloc el dia 15 de març a les 10.00 hores a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del campus de Cappont de la UdL (Biblioteca). La jornada té per objectiu aportar una mirada retrospectiva sobre què ha suposat el desplegament d'aquesta llei, quins reptes queden encara per assolir i quines oportunitats s'obren per a la consecució de la igualtat entre dones i homes.

Estarà participada per expertes de primera línia de l'àmbit jurídic i sindical, com la Dra. María Amparo Ballester Pastor, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València i actualment directora de coordinacio jurídica de la vicepresidenta segona del Govern i la Sra. Mentxu Gutiérrez Jiménez, Secretària de Dones i Polítiques LGTBI+ de CCOO Catalunya.

 


El 8 de Març se celebra a tot el món el Dia Internacional de la Dona. Però per què, el 8 de Març? Els orígens d’aquesta celebració, encara que no tan llunyans, són molt confosos: es vincula a la commemoració de l’incendi d’una fàbrica tèxtil de Nova York el citat dia de 1857, segons unes fonts, i de 1908, segons d’altres.

Les obreres de la Cotton s’havien declarat en vaga per les condicions de treball insuportables que patien i havien ocupat la fàbrica. El propietari les va tancar i va calar-hi foc; van morir les 129 treballadores que hi havia dins.

El cert és que els orígens del Dia Internacional de la Dona estan lligats als moviments obrers i als partits socialistes dels Estats Units i Europa. Les dones del partit socialista nord-americà van ser les primeres a instaurar el Woman’s Day o Dia de la Dona, unes jornades de reflexió i acció: reivindicava el sufragi femení, que no van aconseguir fins el 1920, i rebutjava l’esclavitud sexual. A més del dret a votar i a ocupar càrrecs públics, demanaven el dret a treballar, a l’ensenyament vocacional i la fi de la discriminació laboral.

El dia exacte de celebració va anar canviant, fins que l’any 1914 s’institueix definitivament el 8 de Març.