El dèficit de talent digital, el gran problema de les empreses del sector

Descarregar Pdf

Barcelona Digital Talent, un organisme públic-privat compost pel Mobile World Capital, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat o Foment del Treball, entre d’altres ha presentat l'informe Digital Talent Overview 2019

L’informe constata que Barcelona és un pol d'atracció de talent digital consolidat, ja que el 30% dels professionals TIC prové d’altres ciutats, però aquesta dada positiva te la seva cara dolenta: l’augment de l’escletxa digital. L'informe constata que a Europa hi haurà necessitat de cobrir 200.000 llocs de treball i sols es generaran 58.000 candidats preparats per a assumir-los, sobretot en disciplines com la ciberseguretat, el blockchain o el big data.

Sembla una paradoxa que en un país amb unes taxes d'atur juvenil molt superiors a la mitjana europea i en el qual la nova ocupació peca de temporal i mal pagada, existeixi un dèficit de professionals en sectors on la desocupació i els salaris són considerablement superiors a la mitjana.

Per tot això es preveu assistir a una “guerra” entre les empreses per a atreure cap a les seves seus els millors candidats. A la ciutat comtal el sou mitjà d'una professió relacionada amb el talent digital està al voltant de 34.000 euros anuals. A París les companyies paguen el 40% més, a Amsterdam el 50% i a Londres fins al 96% més de mitjana.

Una altra assignatura pendent en l'àmbit de les noves tecnologies és la incorporació de les dones. Existeix una manca evident de vocacions tecnològiques en el sector femení. De fet, a Europa només un 17% del total dels graduats tecnològics són dones i a Espanya la mitjana és tan sols d’un 12%.

Una altra mesura que planteja l'informe del Barcelona Digital Talent és reciclar el talent que ja resideix en la capital catalana però que es dedica a altres menesters. Readaptar, en un sentit tecnològic, a arquitectes, biòlegs o geòlegs, ... és una altra de les vies per a obrir vetes de talent amb el qual cobrir l’apressant necessitat.