Informe LinkedIn. Les 15 professions amb més futur el 2020

Descarregar Pdf

La xarxa professional LinkedIn ha elaborat un estudi sobre les professions emergents en el mercat de treball a Espanya, que permet detectar 15 perfils emergents i les habilitats específiques que requereixen: Informe Empleos Emergentes 2020

L'estudi reflecteix l'impacte massiu que tenen sobre aquests perfils emergents les tecnologies digitals. Es tracta de tecnologies que connecten a les persones, que faciliten la presa de decisions i que acceleren el canvi dins de les organitzacions fent-les més àgils, més competitives i més intel·ligents.

Segons LinkedIn, les ocupacions i habilitats emergents a Espanya per a 2020 reflecteixen que els perfils professionals cridats a liderar els canvis vertiginosos als quals s'enfronta el món laboral són els relacionats amb als serveis i tecnologies de la informació, els serveis financers y la consultoria de gestió, les àrees de màrqueting i publicitat i la recerca.

A més, Madrid -per la seva localització i per ser el centre polític i empresarial- i Barcelona -per la seva sòlida estructura econòmica i el seu perfil internacional- concentren la gran majoria dels llocs de les ocupacions emergents. Sevilla, València i Bilbao són altres focus rellevants per a aquests llocs demandats.

Dins d'aquests 15 perfils emergents, trobem moltes professions vinculades amb els estudis que s'ofereixen a l'Escola Politècnica Superior:

Especialista en intel·ligència artificial

Professionals amb habilitats específiques com el coneixement de machine learning o ciència de dades, Python, intel·ligència artificial, visió per ordinador, ciència de dades, R, Git, Deep Learning, C++ i Java que s'incorporen ràpidament a sectors tan consolidats com el de les tecnologies de la informació o la programació informàtica.

Desenvolupador de força de vendes

Professionals amb un gran coneixement tècnic i una capacitat per a utilitzar diferents programis (Apex Programming, Salesforce.com Development, Salesforce.com, Salesforce.com Administration, Visualforce Pages, Oracle Application Express, Salesforce.com Implementation, Lightning, Java i SOQL.)  que els capaciten com a excel·lents gestors de relacions amb clients i consumidors.

Enginyer de robòtica

Professionals considerats  fonamentals ja que  tenen una gran presència en els entorns altament industrialitzats com l'aviació, l'automoció, l'enginyeria mecànica i industrial o la indústria aeroespacial. Tots ells sectors molt dinàmics, competitius i orientats a la innovació per a millorar, agilitar i optimitzar les seves operacions. Els enginyers de robòtica han de dominar la robòtica, òbviament, però també l'automatització de processos, Python, C++, C#, Java, Matlab i Scrum.

Especialista en ciberseguretat

La seguretat en les organitzacions s'ha convertit en un element clau i els seus professionals han de ser molt tècnics i amb gran capacitat per a actualitzar-se de manera permanent en un sector tan exposat als canvis i a condicionants externs a les organitzacions. A aquests professionals se'ls exigeixen habilitats de ciberseguretat, hacking ètic, seguretat de la informació, ISO 27001, seguretat informàtica i gestió de riscos, test de penetració, seguretat de xarxes, Linux i Owasp.

Agile coach

Es tracta de professionals especialitzats i versàtils que han de dominar kanban, metodologies agile, Scrum, Jira, transformació digital, coaching, visual thinking, Llegeixin Startups i DevOps. Els sectors que contracten aquests perfils principalment són els de tecnologia i serveis de la informació, consultoria de gestió, sector bancari, internet, programació informàtica, telecomunicacions i distribució.

Consultor de cloud

L'emmagatzematge en el núvol han generat un augment de la demanda d'un nou perfil emergent, amb amplis coneixements tècnics, capaç de dissenyar les millors solucions cloud per a cada organització. Són professionals molt demandats en sectors diversos com a consultoria, màrqueting o tecnologies de la informació i les habilitats per a aquest treball són, fonamentalment, el domini de Microsoft Azure, Amazon Web Services, Cloud computing, Tibco Businessworks, Tibco EMS, DevOps, Tibco iProcess, Docker Products i Ansible.

Desenvolupador de Python

Python s'ha convertit en un llenguatge de programació essencial per la seva agilitat, versatilitat i robustesa, i el perfil de desenvolupador d'aquest llenguatge està sent molt demandat en sectors com el de les tecnologies de la informació, les telecomunicacions o els serveis financers. Entre les habilitats requerides per a aquest lloc figuren el domini de Django, Python, Git, Docker, Linux, MongoDB, Javascript, Postgre SQL, CSS i MySQL.

Científic de dades

Les dades s'han convertit en el principal actiu de les organitzacions i l'òptima gestió d'aquests requereix d'un perfil professional amb les habilitats tècniques molt concretis per a resoldre qüestions compleixes en sectors tan estratègics com la banca, telecomunicacions o la recerca. El científic de dades ha de dominar el machine learning, R, Apatxe Spark, Python, ciència de dades, big data, SQL, mineria de dades, estadística i Hadoop.

Desenvolupador de big data

Els seus professionals són experts capaços d'estructurar i analitzar les dades i convertir aquest fet en un avantatge competitiu que permet identificar oportunitats de mercat determinants. Dominen habilitats com a Apatxe Spark, Scala, Hive, Hadoop, Apatxe Kafka, big data, Apatxe Flume, Git, Sqoop i Python.

Enginyer de dades

Les empreses són organitzacions de gestió de dades, i recopilar-los, organitzar-los i recuperar-los per a poder convertir-los en coneixement i facilitar la presa de decisions és una operació estratègica per a les companyies de tecnologia i serveis de la informació, internet, indústria de l'automòbil, programació informàtica, consultoria de gestió, enginyeria mecànica i industrial i telecomunicacions. Les habilitats d'aquests professionals són Apatxe Spark, Scala, Hadoop, Python, Hive, Amazon Web Services, Apatxe Kafka, big data, SQL i machine learning.

Representant de help desk

Els professionals de Help Desk, s'encarreguen d'assegurar-se que els dispositius digitals funcionin amb normalitat perquè el trànsit de dades que viatja per les organitzacions no s'interrompi. El representant de help desk ha de dominar Windows, suport tècnic, Activi directory, castellà i anglès, Windows server, Microsoft Outlook, atenció al client, i Microsoft Office i són especialment demandats pel sector de tecnologia i serveis de la informació, pel outsourcing/offshoring, la consultoria de gestió, els centres de serveis, programes informàtics, serveis immobiliaris i telecomunicacions.

Enginyer de cloud

La gestió de dades en el núvol requereix de profunds coneixements tècnics per a poder treballar amb diferents plataformes, garantir l'accés, la privacitat i la seguretat. Els professionals que accedeixen a aquests llocs en sectors com a banca i serveis financers o salut se'ls exigeix un domini de Amazon Web Services, Docker products, DevOps, Microsoft Azure, Cloud Computing, Ansible, Git, Jenkins i Python.