Els alumnes del grau en Disseny Digital i Tecnologies Creatives visiten el Centre d'Art La Panera
La visita i posterior activitat (Cyberculture) s'emmarquen en l'assignatura Continguts Digitals del professor Albert Barqué-Duran
Descarregar PdfEl dimarts 17 de desembre, els alumnes del Grau de Disseny Digital i Tecnologies Creatives (GDDITEC) acompanyats per l'Albert Barqué-Duran, artista, investigador i professor doctor de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) van realitzar una visita al Centre d'Art La Panera de Lleida.
El Centre d'Art la Panera és una plataforma de producció, difusió, formació i exhibició de les arts visuals i pretén ser un instrument que estableixi ponts entre la creació visual i la creació produïda en altres àmbits culturals. Al mateix temps, amb les exposicions i activitats generades, aspira a ser un centre de reflexió que vinculi les arts visuals amb les diverses problemàtiques que genera la nostra societat.
Primerament els alumnes van poder gaudir d'una visita guiada a l'11a Biennal d'Art Leandre Cristòfol que resta oberta en exposició fins al pròxim 2 de febrer de 2020. Cada dos anys, la Biennal d'Art Leandre Cristòfol intenta establir una radiografia del present de l'art contemporani en una àrea d'influència més o menys àmplia, que s'estén des del sud de França fins al nord de l'Àfrica i des de Portugal fins a les costes mediterrànies des del context de Lleida, l'escena catalana i l'àmbit nacional; els tres eixos principals que en defineixen la identitat com a centre d'art i la seva contribució patrimonial a la col·lecció pública d'art contemporani de la ciutat.
En aquesta edició, comissariada per David Armengol, Cèlia del Diego i Julia Morandeira, es pot gaudir de l'obra d'artistes com Mercedes Azpilicueta, David Bestué, Lúa Coderch, Joana Escoval, Ariadna Guiteras, Iratxe Jaio & Klaas van Gorkum, Martin Llavaneras, Pere Llobera, La Más Bella, María Salgado, Mireia Sallarès i Daniel Steegmann Mangrané. Una exposició col·lectiva que ocupa durant tres mesos el centre i convida a un diàleg entre obres i artistes sensibles al present i el seu context.
Un cop finalitzada la visita a la biennal i a les instal·lacions del centre d'art, els alumnes del GDDITEC van participar, des d'allí mateix a La Panera, en una activitat organitzada i dirigida per en Albert Barqué sobre "CyberCulture" en el marc de l'assignatura Continguts Digitals. La cibercultura (terme que es va publicar a l'Oxford English Dictionary el 1963) és la cultura sorgida de l’ús de xarxes d’ordinadors per a la comunicació, l’entreteniment i els negocis. També és l'estudi de diversos fenòmens socials associats a Internet i d'altres noves formes de comunicació per xarxa, com ara comunitats en línia, jocs en línia de diversos jugadors, jocs socials, xarxes socials i missatges de text. És a dir, que la cibercultura és una cultura endèmica de les comunitats en línia; No es tracta només de la cultura que resulta de l’ús de l’ordinador, sinó de la cultura que està directament mitjançada per l’ordinador.
La nostra societat és tecnològica, i aquest fet, acompanyat de la maduresa evident del llenguatge informàtic, ha propiciat que la tecnologia sintonitzi perfectament amb el moment artístic actual com una tècnica més a tota mena de discursos artístics. I en aquest sentit, l’entorn visual propi de la cibercultura acompanya indefugiblement un gran nombre d'aspectes de la nostra vida i de la nostra societat.