Informe InfoJobs-ESADE: Estat del mercat laboral a Espanya

Descarregar Pdf

El darrer informe de InfoJobs i ESADE publicat aquest mes de maig sobre l’Estat del mercat laboral a Espanya desvetlla que la Informàtica i les Telecomunicacions continua essent un dels sectors líders en vacants laborals: va oferir el 16,4% de les vacants, 332.861, amb un increment respecte a 2015 del 5,76%.

Pel que fa als llocs de treball emergents que solen tenir un baix nivell de competència i salaris per sobre de la mitjana (entenen com emergents aquells llocs que tot just existien en 2008 o 2009) estan, majoritàriament  molt vinculats a la innovació i a la tecnologia.

Hi ha 4 àrees concretes que han destacat com a nous llocs emergents el 2016:

-          Ciberseguretat, amb un  salari mitjà brut de 32.399 €
 
-          Robòtica, amb un salari mitjà brut de  29.351 €.
 
-          UX (User Experience, amb un salari mitjà de 33.009 €
 
-          Agile / Scrum, amb un salari mitjà molt alt 38.749 €
.

Capturacasc

Els llocs de treball que mantenen la tònica creixent, seguint L’evolució dels Últims anys, són Back / Front End, Programador per mòbil, Desenvolupador de solucions Big Data i professionals del Cloud Computing. Les empreses continuen buscant  programadors, analistes i professionals de sistemes.

Una dada important és que al 2016 la competència per un lloc de treball s’ha reduït de 63 a 56 inscrits per vacant. Aquesta bona xifra torna el ràtio a els nivells de l’any 2009, però encara molt lluny del de 28 inscrits per vacant de l’any 2008.

Tanmateix, les millors oportunitats es tornen a donar en Informàtica i telecomunicacions, ha que mentre la mitja de inscrits per vacant està sobre els 56, en aquests sectors, aquesta baixa fins a les 12 persones inscrites per vacant. La formació i el reciclatge d’aquesta són factors claus en la cerca d’oportunitats.

CapturaxAxcad

Pel que fa als salaris, els noticies no són tan bones ja que el salari mitjà brut anual ofert per les empreses a InfoJobs el 2016 ha baixat un 2,11% respecte a 2015 i se situa en els 23.178 euros anuals, uns 500 euros menys que l’any 2015.

No obstant, diversos llocs de treball relacionats amb la informàtica i l’enginyeria superen amb escreix aquest salari mitjà:

Capturaddwqe

I, en qüestió de salaris també existeix una relació directa amb el nivell de formació dels candidats:

CapturaSqsqqw

Finalment destacar que el 41% de les empreses creu que la situació econòmica espanyola millorarà en els pròxims sis mesos i el % augmenta al 59% si traslladem aquesta mateixa previsió a 2 anys.

Pel que fa a les perspectives de contractació en la seva pròpia empresa, l’expectativa és molt semblant. A 6 mesos el 43% afirma que millorarà i a 2 anys el % creix fins al 62%.