L'EPS molt present a Intangible, el festival d'art_tecnologia de Lleida

Es va celebrar del 27 d'octubre al 6 de novembre

Descarregar Pdf

L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) va participar molt activament en la primera edició del Festival d’Art i tecnologia de Lleida, Intangible. Un festival organitzat per Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya, la Fundació “la Caixa” i l’EPS-UdL, que va nàixer amb la intenció de generar experiències immersives de fusió entre la tecnologia i l'art i dinamitzar el sector a les comarques de ponent.

Dirigit a tota mena de públic (des d’alumnes de centres docents, aficionats a l’experimentació artística a través de la tecnologia a públic en general interessat en el tema) i de totes les edats (amb activitats per a infants, joves i adults) tan presencial com en línia, el festival ha estat un èxit de participació amb unes 2.500 persones assistents.

El projecte proposava una trentena d’activitats i propostes molt variades que incloïen instal·lacions artístiques, exposicions, projeccions (digitals i 35 mm), vídeo mapping, performance audiovisuals, conferències, accions sonores, activitats formatives i didàctiques, recorregut amb drons i tallers familiars, a realitzar del 27 d’octubre al 6 de novembre en diferents espais de la ciutat: Museu Morera o la Panera a la UdL, la Fundació Sorigué, el CaixaFòrum, el centre Ilerna, l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol i la Paeria.

Artistes de renom internacional i experts en les darreres tendències d’art i tecnologia com són Vicki Bennett (People Like Us), Agnès Pe, Col·lectiu Telenoika, Rosa Maria Gil, Taller Estampa, Carlos Monleón, Miguel López-Remiro, Benet Rossell, Guillermo G. Peydró, Guillame Faure, Ferran Lega, Kepa Landa, Oriol Hernando Juncosas, Olga Paz i Òscar Navasa, Carlos Monleón, Mabel Palacín, Mario Santamaría, Neus Miró, Alexandra Laudo, Pau Salla, Morphosis Ensemble, Jaume Rocamora, Critical Band, Tomàs Sala o Pau Infante, entre d’altres, van ser els protagonistes de la primera edició d’Intangible.

Pel que fa a les activitats d’Intangible, estrictament organitzades i realitzades des de l’EPS, destaquen l’exposició d’obres dels artistes, Ferran Lega i Kepa Landa, les ponències de Carlos Monleón, Marina Núñez i Rosa M. Gil i el Videomapping realitzat per alumnes del Grau en Disseny Digital i Tecnologies Creatives.

L’Espai 2 del Museu Morera de Lleida va acollir l’exposició “Púlsar” de Ferran Lega, artista sonor, músic experimental i professor del Grau en Disseny Digital i Tecnologies Creatives. “Púlsar” (2013-2022) és una instal·lació sonora que aborda la relació entre l’ésser humà i l’observació de l’univers en relació als grans fenòmens físics que hi succeeixen. L’obra explora mitjançant la relació entre l’art, la ciència i la tecnologia, la forma de fer visibles les ones electromagnètiques generades per 4 estels de neutrons també anomenats “Púlsars”, utilitzant la ciència acústica de la cimàtica. Els Púlsars són estels amb una massa molt superior a la del nostre sol, que al final de la seva vida útil col·lapsen sobre si mateixos creant una nova forma estel·lar de la mida d’una gran ciutat que gira sobre el seu propi eix a grans velocitats,

El mateix espai també va  acollir l’exposició de l’obra “ Arboris data” de Kepa Landa, artista i també professor del Grau en Disseny Digital i Tecnologies Creatives. El projecte Arboris Data (2022) sorgeix de la intenció de fer visible el canvi climàtic a través de la visualització de dades. Es tracta de relacionar dades obtingudes de l’anàlisi dels anells d’arbres, Pinus sylvestris, dels boscos d’Arcalís (Lleida) amb dades climatològiques: temperatura, sequera i precipitacions. L’obra cerca convidar a la reflexió i per això marca el temps, el ritme per pausar l’observació. Actua com un ull que et torna la mirada. Per cada pas de creixement n’hi ha dos d’espera, de silenci, de quietud, és el ritme del creixement natural, 4 mesos de creixement per 8 de repòs.

El centre d'Art La Panera va albergar la conferència "Una moneda mojada" de l'artista Carlos Monleón, recent guanyador de la Beca Arte i Tecnologia, amb la qual s'ha creat un nou circuit per a l'art digital entre Barcelona, Lleida i Saragossa on intervenen des d'universitats a diferents institucions culturals com són l'Escola Politècnica Superior de la UdL, Homesession Arts Visuals (Barcelona), Centre d'Art la Panera (Lleida), Etopía Centro de Arte y Tecnología a través de la Fundación Zaragoza Ciudad Conocimiento y del Ayuntamiento de Zaragoza. Carlos Monleón durant la seva estada a Lleida investiga el passat i el present hidrològic de la regió i treballa en com adaptar contractes intel·ligents i altres aplicacions blockchain a les necessitats específiques de l'aigua en el seu projecte Wetcoin.ethon l’artista entén que la custòdia dels béns comuns com l'aigua resideix en el metabolisme planetari del qual com a humans formem part i proposa una lògica "metabolicista" en els models de gestió o explotació són substituïdes per pràctiques i xarxes de remediació.

Rosa M. Gil, doctora en Informàtica i Comunicació Digital i professora del Grau en Disseny Digital i Tecnologies Creatives va participar en el Festival d’Art i Tecnologia de Lleida, INTANGIBLE, amb dues conferències:

  • Una xerrada al centre Ilerna: "Descobrint els dilemes ètics en els videojocs i les xarxes socials" on, amb esperit crític s’aborda els dilemes ètics de la nostra societat per combatre les addiccions als videojocs i les xarxes socials. [Conferència]
  • Una segona ponència a CaixaForum Lleida: "NFT, una criptomoneda en el món de l'art i el metavers". L'era digital està canviant les formes en què interactuem entre nosaltres. Al llarg dels últims anys han aparegut diferents elements que estan canviant la manera que tenim d'experimentar: el metavers com a nou paradigma crea noves formes de consumir i produir productes digitals, la xarxa de blockchain està creant noves formes de bescanvi econòmic que canvien l'economia digital i les criptomonedes, com ara el cas dels NFT, en què la clau és la manera en la qual posseïm objectes digitals. Aquesta conferència busca una posició crítica respecte a tots aquests aspectes i fa èmfasi en els reptes tecnològics.

La UdL també va acollir una Jornada d'arts i tecnologia digital que s'emmarcava en les activitats programades a Intangible i que es va centrar en dues ponències d'alt interès:

  • Conferència. Más allá de “Le mystère Picasso”: antecedentes y ramificaciones del cine procesual a càrrec de Guillermo G. Peydró, cineasta i doctor en Història de l'Art
  • Conferència sobre les produccions d'art digital de Marina Núñez, a càrrec de la mateixa artista.

Finalment, l’EPS també va participar en la cloenda del festival de la mà d’un espectacular video mapping, davant del Palau de la Paeria, creat per alumnes d’EPS-UdL en commemoració dels 40 anys de la riuada, a càrrec del col·lectiu Telenoika. Un mapatge inspirat en la riuada que va patir Lleida el 8 de novembre de 1982, de 7 minuts de durada -dels quals 2,30m han estat produïts pels estudiants de l'EPS-, que es va poder veure projectat a la façana de la Paeria en quatre passis. El procés de realització d'aquesta creació artística que combina imatges i música va començar a gestar-se el juliol passat, en el marc d'un taller a sis alumnes del Grau en Disseny Digital i Tecnologies Creatives (Violeta Prim, Ionander Terrero, Víctor Ortiz, Marina Also, Sandra Camacho i Àgueda Camarasa) a càrrec de l'artista mexicà Alvaro Muñozledo, del Col·lectiu internacional especialista en aquest àmbit, Telenoika.