L'EPS viu un fantàstic i emotiu acte de lliurament d'Orles Acadèmiques
128 titulats van ser apadrinats per la Sra. María Malaxechevarria, directora general de Sostenibilitat d'Endesa
Descarregar PdfLa Sala Ricard Vinyes de La Llotja - Palau de Congressos de Lleida, va acollir ahir dijous, l'acte de lliurament de les Orles Acadèmiques de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida. En concret van rebre l'orla 128 nous enginyers i arquitectes tècnics corresponents a les promocions:
- VII Grau en Arquitectura Tècnica
- V Màster en Enginyeria Informàtica
- V Màster en Enginyeria Industrial
- IV Grau en Enginyeria Informàtica
- IV Grau en Enginyeria Mecànica
- IV Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica
- IV Doble Grau en Arquitectura Tècnica i Civil Engineering (VIA University College)
- II Doble Grau en Enginyeria Mecànica i Engineering, Energy and Enviromental Engineering (NOVIA University of Applied Science)
Va presidir l'acte el vicerector de la Universitat de Lleida, el Sr. Francisco García i va apadrinar als estudiants de les diferents titulacions la Sra. María Malaxechevarria Grande, directora general de Sostenibilidad de Endesa.
Tanmateix l'acte va comptar amb la presència de diverses personalitats: el vicerector de Personal Acadèmic i professor de l'EPS, Carles Capdevila, la Sra. Contxita Villar, membre del Consell Social de la UdL; el Sr. Paulo Roberto Freitas de Carvalho, degà de la Faculdade de Engenharia de Sorocaba de la Universidad de FACENS, Brasil; el Sr. Ramon Grau, president del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Lleida; el Sr. Jordi Virgili, Vicedegà Adjunt de les Terres de Ponent del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya; el Sr. Joaquim Llop, del Col·legi ofical d'Enginyers Industrials de Catalunya; el Sr. Francesc Barberà, del Col·legi d’Aparelladors i Aparelladores, Arquitectes Tècnics i Arquitectes Tècniques, Enginyers i Enginyeres d’Edificació de Lleida; el Sr. Josep Ramon Freixanet, vocal del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya i Director executiu de GFT; el Sr. Xavier Tarrus, cap de Fabricació de Programes d'Indra; la Sra. Maria Ordoñez, responsable UPH Lleida-Pirineos de Endesa a Lleida i el Sr. Francesc Vidal, responsable del Centre de Seguretat i Salut Laboral de Lleida i antic padrí d'Orles de l'EPS.
L'acte es va iniciar amb el discurs de la madrina de les promocions, el Sra. María Malaxechevarria Grande, directora general de Sostenibilidad de Endesa, que va fer un breu recorregut de la seva experiència professional des que es va titular en Ingenieria Industrial de la Escuela Politécnica a Madrid; les seves primeres experiències laborals en sectors ben allunyats dels seus estudis com és un Banc d'Inversió fins arribar finalment a Endesa on ja hi porta treballant 20 anys i on, darrerament ha assumit grans responsabilitats formant part del Comité de Direcció d'Endesa i assumint la Direcció General d'una nova àrea com la de Sosenibilitat.
La Sra. Malaxechevarria va valorar els estudis d'enginyeria que "van més enllà dels coneixements, es desenvolupen una sèrie de capacitats que resulten de gran utilitat a l'hora d'enfrontar-se als desafiaments que suposa l'acompliment d'una professió. D'una banda, la constància, aquesta virtut que ens condueix a dur a terme el necessari per assolir les metes que ens proposem tot i les dificultats, de l'altra la capacitat resolutiva a l'hora d'enfrontar-se a un problema sigui de l'índole que sigui i resoldre-ho".
Així mateix també va animar als recent titulats a continuar formant-se ja que "la carrera professional és un aprenentatge continu, que no només és necessari desenvolupar noves capacitats en un món cada vegada més dur i més competitiu sinó que també ho és renovar el saber i per poder fer-ho i que aquest camí et enriqueixi com a persona i com a professional, calen grans dosis de motivació, d'actitud positiva, d'aprofitar les oportunitats donant un pas endavant quan es presenten, i d'estar disposat a realitzar alguns sacrificis per poder seguir progressant"
Posteriorment la Sra. Malaxechevarria va centrar al seva lliçó magistral en els canvis disruptius que s'estan produint en la nostra societat tant en l'àmbit tecnològic com humà. Gràcies al desenvolupament tecnològic, els ciutadans han canviat les seves necessitats i formes de comunicació i, per tant, les seves demandes. Un dels majors reptes futurs que obligarà a moltes empreses a grans canvis per sobreviure és, precisament, la lluita contra el canvi climàtic que obligarà a molts sectors, entre ells, l'energètic a un gran desenvolupament tecnològic. Però per aconseguir emprendre aquest canvi tan disruptiu, les empreses necessiten dotar-se de professionals que es trobin a l'alçada d'aquest gran desafiament i uns dels protagonistes capaços d'exercir com a líders en aquest transcendental canvi han de ser els enginyers, els tècnics especialitzats en àmbits com les energies renovables, les xarxes intel·ligents, l'emmagatzematge d'energia, l'eficiència energètica, l'edificació sostenible, la mobilitat elèctrica, les tecnologies de la informació, el big data o el blockchain.
Finalment la madrina va animar a tots els nous titulats "a seguir treballant amb passió, creient en el que feu i amb la confiança que esteu preparats per a això. Si a això li sumeu esforç i compromís estic convençuda que us esperen grans èxits en l'aventura professional que esteu a punt de començar."
Tot seguit es va realitzar l'acte de lliurament de les Orles Acadèmiques als 128 titulats i titulades que van ser els grans protagonistes de la vetllada: cridats per titulacions en grups de cinc els esperaven els caps d'estudi i coordinadors del centre per penjar-lis la tradicional beca. Un cop becats, la taula d'autoritats els hi feia el solemne lliurament de la seva orla acadèmica.
cal destacar que aquest any a l'acabar el lliurament de l'orla de cada titulació es van entregar les distincions als millors expedientes de cada titulació que van recaure concretament en:
- Grau en Arquitectura Tècnica: Ricard Torres, Maria Isabel Abella i Miquel Puértolas.
- Grau en Enginyeria Informàtica: Eduard Torres, Pau Balaguer i Gerard Rovira.
- Grau en Enginyeria Mecànica: Víctor Cavero, Adrià Purroy i Èric Àlvarez
- Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica: Piort Szoldra, Ali Benmoussa i Alex Josep Pujol
- Màster en Enginyeria Informàtica: Sergi Vila i Vitor Luiz Da Silva
- Màster en Enginyeria Industrial: Gerard Laguna i Alejandro Solans
Posteriorment va tenir lloc el discurs dels titulats i titulades, a càrrec dels alumnes Pau Balaguer, Núria González, Montse Lamana y Francesc Xavier Majó que van llegir un fantàstic, divertit i emotiu discurs que van iniciar amb una preciosa definició del que és l'enginyeria: "L’enginyeria l’art que ens permet resoldre problemes del món quotidià. L’enginyeria és l’aplicació pràctica de la ciència i la tecnologia. Dur-la a l’extrem. És tenir els recursos i eines per afrontat qualsevol problema i solucionar-lo amb èxit. L’enginyeria és una forma de vida."
Posteriorment va seguir la part més lúdica i divertida del discurs, plena d'anècdotes i records referents a l'Escola, els companys, els professors, alguna que altra assignatura ... però també el moment de trencar algun "estereotip" com ara que l'enginyeria es una carrera per a nois ...
Seguidament van agraïr a l'Escola Politècnica Superior i als eu professorat: "noves maneres de pensar i resoldre, proximitat i, sobretot, professionalitat són les paraules que defineixen la EPS. Solament podem agrair-vos. Agrair el vostre tracte, la vostra dedicació, la passió per la tecnologia i l’entusiasme per la docència que demostreu. Gràcies per formar-nos i oferir-nos un futur professional assegurat. Gràcies per oferir-nos el tant ampli ventall de possibilitats socials, experiències a l’estranger i combinacions de graus. Gràcies EPS".
Així mateix també van agrair a la madrina, la Sra. María Malaxechevarria "por ser nuestra madrina y sobre todo por la labor tan importante que realiza, ya que la sostenibilidad es un pilar que esta aun por construir en nuestra sociedad" i van obsequiar-la amb un detall de record.
Els graduats van tancar el seu parlament amb un altre intens i emotiu discurs quan van donar les gràcies a "pares, mares, germans, germanes, avis, avies, familiars, parelles, amics i amigues. Gracies per estar allí des del primer dia que ens vam ficar la motxila a l’esquena entre plors, per que no voliem anar a l’escola. Veient-nos creixer i ajudant-nos a elegir el nostre futur. Gràcies per aixecar-nos quan estavem enfonsats. Gràcies per eixugar-nos les llàgrimes i per vesar-ne quan ens heu vist asolint els nostres objectius, tot i que vosaltres ja sabieu que ho conseguiriem des d’un bon principi. Gràcies per aquells consells i confiança que ens han ajudat a seguir endavant. I gràcies per estar a la nostra vora en els bons moments i sobretot en els més difícils, ja que amb vosaltres en el fons, no ho han estat tant"
L'intervenció dels alumnes va finalitzar amb una gran sorpresa: la interpretació en directe de la cançó composada per ells mateixos, "Seguir lluitant", interpretada per la Montse Lamana (veu) i en Marc Guiu (guitarra i veu) que va acaonseguir ficar dempeus tot l'Auditori.
Aquesta part de l'acte finalitzà amb el lliurament, per part de la direcció de l'Escola Politècnica d'un obsequi a la madrina de promoció.
De forma excepcional i al lliurar-se les orles acadèmiques a cinc alumnes del Màster en Enginyeria Informàtica provinets de la facultat d'Informàtica de Sorocaba de la Universitat de Facens a Brasil i que han pogut cursar aquesta titulació en el marc dels programes de mobilitat de l'Escola, l'acte va comptar amb la presència del Sr. Paulo Roberto Freitas de Carvalho, decano de la Faculdade de Engenharia de Sorocaba de la Universidad de FACENS, que també va dirigir unes paraules a l'auditori on expressà el seu agraïment i remarcar la importància i la qualitat d'aquest acord interuniversitari internacional.
Posteriorment, el director de l'Escola Politècnica Superior, el Sr. Francesc Giné va dirigir a l'auditori unes paraules on va explicar la importància de la recent acreditació nacional i internacional que han obtingut totes les titulacions de Grau i Màster de l'EPS i que ha permès incorporar nous estudis de Doble Grau i Doble Màster Internacionals així com reforçar d'altres ja existents amb prestigioses institucions del Regne Unit (Cranfield), Finlàndia (NOVIA UAS) o Dinamarca (VIA UC). "Un esforç d'internacionalització endegat per l'EPS amb l'objectiu de formar amb les màximes garanties als seus estudiants en un món global ple d'oportunitat".
Així mateix, va felicitar als estudiants nou titulats i als seus familiars per l'esforç dut a terme per aconseguir-ho, va agrair a les empreses col·laboradores, institucions implicades, els compromisos adquirits amb l'Escola.
Finalment va esperonar als nous enginyers a trobar el seu lloc en el món laboral i a continuar mantenint vincles formatius amb l'Escola, directament per mitjà d'estudis superiors (màster i/o doctorat) com a través de la xarxa Alumni UdL.
L'acte finalitzat amb les paraules del Sr. Delfí Robinat, president del Consell Social de la UdL que va agarir la presencia de familiars i amics en un acte "que crec que és el més bonic i especial de poder compartir amb voslatres" i va tancar l'acte el vicerector de la UdL, el Sr. Francisco García que va centrar el seu discurs en els agraïments, tant a estudiants i familiars, pel fet d'haver triat i confiat la seva formació i, per tant una part important del seu futur laboral i personal, a la UdL i els va demanar als alumnes titulats que no oblidin mai el seu pas per l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, que per sempre continuarà essent casa seva.