Rosa Gil, professora de l'EPS, convidada experta a l'European Digital Deal Summit de l'ARS ELECTRONICA Festival 2023

Descarregar Pdf

L'European Digital Deal Summit  són una sèrie de tallers i grups de treball que ha tingut lloc del 6 al 10 de setembre en el marc de l'Ars Electronica Festival 2023, on experts, artistes i investigadors de diferents cultures, orígens i disciplines s’han reunit i col·lectivament en grups de reflexió per establir les bases per la recerca dels reptes de l’art al voltant d'àrees temàtiques, com ara tecnologia i mitjans de comunicació, tecnologies ètiques, justes i sostenibles, així com diplomàcia i política tecnològica. 

Rosa Maria Gil Iranzo, professora de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida i coordinadora del grau en Disseny Digital i Tecnologies Creatives, ha estat una dels experts convidats ha participar en un d’aquets grups de treball sobre “Inclusió Digital i Accessibilitat Web a Europa”. 

La tecnologia contemporània ha estat creada i modelada atenent, predominantment, a les necessitats d'un fragment de la comunitat humana, i, en molts casos doncs està esbiaixada en contra d'una gran majoria de persones que sovint ni tan sols tenen accés a la tecnologia.  

Aquest taller va abordar qüestions d'inclusió i accessibilitat tant des de la perspectiva dels creadors com dels usuaris amb l'objectiu final de desenvolupar recomanacions per a un enfocament més inclusiu, accessible, humà i centrat en la comunitat del desenvolupament tecnològic i la innovació fent les TIC més accessibles per a tothom i fomentant el desenvolupament de tecnologies accessibles, donant suport al desenvolupament de les TIC que ajudin les persones amb discapacitat en el món digital i empoderant els ciutadans per lluitar contra la marginació i l'exclusió social, fins i tot en les carreres, mitjançant les TIC a l'educació. 

A banda de la professora Rosa Gil, el grup de treball estava format per: 

  • Andres Colmenares, cofundador d'IAM, un laboratori d'investigació creativa fundat per Lucy Black-Swan i Andres Colmenares amb seu a Barcelona. També és director d'un programa de màster pioner en Disseny per a IA responsable a ELISAVA i cofundador del Billion Seconds Institute, una iniciativa d'aprenentatge permanent per reimaginar l'economia digital. També és assessor estratègic de The Supporting Act Foundation 
  • Jelena Guga, teòrica de l'art i la cultura dels nous mitjans, actualment investigadora i coordinadora del Digital Society Lab de l'Institut de Filosofia i Teoria Social de la Universitat de Belgrad. 
  • Luca Baraldi, expert en polítiques culturals i diplomàcia cultural, fa vint anys que opera a nivell internacional en projectes de regeneració social i comunicació estratègica. 
  • Christy Lange, directora de programes de Tactical Tech, una ONG internacional centrada en els efectes de la tecnologia en la societat, dissenyant recursos i intervencions creatives per ajudar a ensenyar a la gent sobre els avantatges i els riscos de la tecnologia a la societat. 
  • Cecilia Vilca, feminista transartista peruana, tecno-bruixa chola i activista lingüística. M.A. Digital Arts, Universitat PompeuFabra, Barcelona, Spain. Membre fundador de la divisió d'art/ciència i patrimoni digital de MyAP, Laboratori de Microscòpia Electrònica.