A l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida podràs cursar els estudis de Grau, Doble Grau i Màster associats a la branca Informàtica, la branca Industrial i l’Arquitectura Tècnica … però realment saps que pots arribar a fer estudiant a l’EPS?
DESCOBREIX QUE FEM A L’EPS i revela la teva vocació … un petit tast d’alguns projectes endegats per l’Escola:
Projecte de Personal Assistent Robòtic (APR)
Projecte de Personal Assistent Robòtic (APR)
L’any 2016, a Catalunya, hi havia un total de 529.103 persones discapacitades, de les quals 182.130 eres discapacitades físiques motrius. Tot i les millores en l’adaptació dels espais públics i de treball, moltes d’aquestes persones veuen compromesa la seva autonomia i les seves possibilitats per accedir al món laboral.
Per tal d’oferir una solució a aquesta situació, l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida en el marc de la Càtedra Indra-Fundación Adecco de Tecnologies Accessibles ha desenvolupat un assistent personal robòtic d’aspecte humanoide per tal de facilitar la presència de les persones discapacitades a les oficines i llocs de treball.
L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar una eina senzilla i fàcil d’utilitzar que permeti a les persones amb discapacitats motrius desplaçar-se pel lloc de treball. El robot es controla mitjançant la pantalla tàctil d’un smartphone o tauleta i facilita relacionar-se amb els companys i explorar l’espai de treball, bé sigui des de la mateixa oficina o a distància, treballant des de casa.
App per al diagnòstic de malalties rares
App per al diagnòstic de malaties rares
La majoria de les malalties rares documentades tenen un origen genètic. A causa de la seua baixa freqüència, és difícil un primer diagnòstic. Sovint, es basa en un test genètic que acostuma a ser car i a dirigir-se un grup reduït de malalties. Per això, és important desenvolupar eines que facilitin als metges el diagnòstic inicial, afegeixen.
Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) han desenvolupat una aplicació web gratuïta que ajuda al diagnòstic inicial de fins a 4.000 malalties rares.
El següent pas en la recerca és provar l’eina amb grups més nombrosos i diversos de pacients per confirmar la utilitat del programari.
Projecte Omnisurface. Sistema de calefacció d’alta eficiència energètica
Projecte Omnisurface. Sistema de calefacció d'alta eficiència energètica
OmniSurface és un nou sistema de calefacció que que pretén substituir els radiadors tradicionals. Aquest sistema permet Aconseguir crear en un espai tancat una temperatura de confort més ràpid i de forma més econòmica. Un equip format per tres alumnes (Oriol Liarte, Adrià Mateu i Joel Rosell) i un professor (Joan Rosell) de l’Escola Politècnica de la Universitat de Lleida.
És un dispositiu que va connectat a la corrent i ha de instal·lar-se al sostre. A diferència de la calefacció tradicional, només s’activa quan detecta la presència humana i en un sol minut arriba a la temperatura de comfort. Només necessita un 10% de l’energia utilitzada pels sistemes convencionals, ja que gràcies als sensors, detecta la temperatura exterior i estima l’adequada per a l’interior.
Projecte Headmouse. Software d’accessibilitat per a persones discapacitades
Projecte Headmouse. Software d'accesibilitat per a persones discapacitades
La Universitat de Lleida ha desenvolupat, mitjançant la càtedra Indra-Fundación Adecco, un conjunt d’eines d’accessibilitat que faciliten l’accés de les persones amb discapacitat motriu a les noves tecnologies. En el marc d’aquesta Càtedra s’han desenvolupat solucions tecnològiques d’èxit com el ratolí virtual HeadMouse i el teclat virtual VirtualKeyboard, de les que ja s’han comptabilitzat a prop de 400.000 descarregues en tot el món.
HeadMouse és un ratolí virtual que permet tenir el control del ratolí convencional de l’ordinador mitjançant petits moviments del cap i la realització d’accions de clic a partir d’accions facials.
Actualment es desenvolupa un projecte que vol anar un pas més enllà: el projecte REM. El projecte REM consisteix en un dispositiu hardware que es connecta a un ordinador amb un connector USB que permetrà controlar el desplaçament del cursor amb el moviment dels ulls. Aquest projecte està dissenyat com a eina d’accessibilitat per a usuaris amb que no puguin realitzar desplaçaments amb el cap i, per tant, no puguin utilitzar HeadMouse.
Superadobe. Construcció d’un hospital a Burkina Faso
Superadobe. Construcció d'un hospital a Burkina Faso
Voluntaris de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) treballen en la construcció del primer habitatge que formarà part de l’àrea residencial de l’Emsimision Training Medical Center a la capital de Burkina Faso, Ouagadougou, amb la tècnica de la Superadobe (earthbag). El projecte, que compta amb finançament de l’Oficina de Desenvolupament i Cooperació de la UdL i la col·laboració de la contrapart local Emsimision, la Fundació Lleida Solidària i l’associació Domoterra, està dirigit per la professora de l’EPS Lídia Rincón.
La primera fase dels treballs, que es va desenvolupar a la primavera de 2015, va incloure l’adequació i anivellament del terreny i la compra de materials i eines. Els voluntaris de l’EPS van posar en marxa una campanya de micro-donacions (crowdfunding) per poder comprar materials de revestiment, finestres i portes del primer mòdul de l’àrea residencial.
L’associació per a la cooperació i desenvolupament Emsimision lidera la construcció d’aquest equipament en un terreny de 8.632 metres quadrats al districte de Boulmiuogou, un dels més pobres d’Ouagadougou. La finca està situada a uns 200 metres d’una carretera asfaltada i disposa de facilitats per accedir a recursos bàsics com l’aigua i l’electricitat.
INVELON Technologies: Pròtesis biòniques de baix cost
INVELON Technologies: Pròtesis biòniques de baix cost
John Amin, estudiant del Grau d’Enginyeria Electrònica, Industrial i Automàtica, al costat de l’alumne del Grau d’Administració i Direcció d’Empreses Joan Folguera, han creat unes pròtesis no invasives i funcionals, que permeten suplir un membre o la part d’un membre de l’aparell locomotor, tot utilitzant l’escaneig i la impressió 3D.
L’objectiu d’aquest projecte és oferir una solució efectiva a un problema real. Actualment les pròtesis funcionals per a pacients que han sofert amputacions suposen un cost molt elevat. La utilització de les noves tecnologies, combinant de manera efectiva l’escaneig 3D amb la impressió de peces a mida pot ajudar a reduir tant la despesa com els temps d’espera.