Espai Secundària

Incentivar les vocacions científiques i tecnològiques en els joves

 Descarregar Pdf

L'EPS s'organitza sota un pla d'impuls de les vocacions científiques i tecnològiques que es plasma en l'organització i/o participació en diverses activitats adreçades als alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius de les seves zones d'influència: la província de Lleida, les comarques de la franja i, des del curs acadèmic 2018-19, també la província de Barcelona, gràcies a la titularitat del Campus Universitari Igualada-UdL, un campus que la Universitat de Lleida té a la ciutat d'Igualada i que està especialitzat en estudis en Enginyeria i Ciències de la Salut.

Si voleu que els vostres alumnes participin en qualsevol d'aquests tallers, contacteu amb les coordinadores:

 

Catàleg de Tallers i Activitats

 

Jornades d'Orientació Universitària

Jornades d'Orientació Universitària

L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) participa de forma activa en les Jornades d’Orientació Universitària (JOU's) que s’organitzen des dels col·legis i instituts d’ensenyament secundari, batxillerat i CFGS.

En les diferents JOU’s, l’EPS ofereix sessions informatives sobre els seus estudis de grau i màster amb l’objectiu que els alumnes dels centres organitzadors coneguin l'oferta formativa de les branques  d'informàtica, industrials, d’arquitectura tècnica i disseny digital que es poden estudiar tant a Lleida com a Igualada.

Ja podeu contactar amb nosaltres per reservar alguna d'aquestes activitats per aquest curs 2022- 2023.

Fins al moment les activitats contactades són [*]:

28 Novembre - Institut Ermengol IV (Bellcaire d'Urgell) []

 

[*] Les dates de les Jornades d’Orientació Universitària s’aniran actualitzant a mesura que els centres formalitzin les sol·licituds

Catàleg de tallers i activitats de transferència secundària-universitat

Projecte Sinergia

Projecte Sinergia per a l'impuls de les vocacions STEM 
fetch)UID).INBOX)61986
Acte de renovació del projecte Sinergia, abril 2018

L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) i l’Institut la Mitjana de Lleida van signar el conveni de col·laboració  “SINERGIA” amb l’objectiu d’impulsar les vocacions científiques i tecnològiquesen enginyeria i matemàtiques (STEAM) entre l’alumnat de secundària així com millorar els seus resultats educatius, fomentar la ciència i l’esperit investigador, impulsar les vocacions,  potenciar la interacció entre el professorat i facilitar el contacte dels estudiants amb la Universitat.

Així mateix, el passat divendres, 3 de novembre de 2017, va tenir lloc la signatura de l’annex al conveni entre la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Ensenyament i la Universitat de Lleida (UdL) per desenvolupar el Programa per a l’impuls de les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques (STEAM) també a l’Institut Samuel Gili i Gaya de Lleida.

Aquest conveni té com a objectiu ajudar els centres educatius que hi participen a què millorin els seus resultats educatius i esdevinguin un referent mitjançant el foment de bones pràctiques i la realització d’activitats innovadores.

El projecte contempla una col∙laboració entre els instituts implicats i l’EPS de la UdL que girarà al voltant de la recerca actual, principalment en l’àmbit tecnològic, i es treballarà promovent la indagació a l’aula, utilitzant les TIC i fomentant la interrelació amb diferents agents socials.

El 27 d'abril de 2018,  tres anys després i donada la fantàstica acollida i implementació d'aquell primer pla pilot, Neus Vila, vicerectora d'Estudiantat de la UdL, Carles Bara, director de l'Institut La Mitjana i Francesc Giné, director de l'Escola Politècnica Superior, han signat la renovació del programa Sinergia a la Sala de Juntes de l'edifici del rectorat de la UdL.

 

 

Jornada de Campus Oberts

Jornada de Campus Oberts de la UdL

La JCO te com a objectiu de donar a conèixer la UdL i proporcionar als nois i noies un primer contacte amb l’entorn universitari on es desenvoluparà la vida acadèmica i vivencial del futurs estudiants, informar sobre els serveis i les prestacions que ofereix la UdL (correu electrònic, aules d’informàtica, laboratoris, serveis de biblioteca, tutories individualitzades, carnet universitari, mobilitat i altres temes), així com sobre els estudis que s’imparteixen en tots els centres universitaris i en concret a l’Escola Politècnica Superior.

Tant la Jornada de Portes Obertes, adreçada a l'alumnat dels centres de secundària, com la Sessió per al professorat de secundària, adreçada a professorat-tutor de secundària i membres dels equips directius dels centres de secundària, del curs 2021-22 la JCO ha quedat finalment suspesa

 


           JCO UdL 2022 (Suspesa Covid)
 JCO UdL 2021 (Suspesa Covid) JCO UdL 2020 JCO UdL 2019    JCO UdL 2018  JCO UdL 2017 JCO UdL 2016
JCO UdL 2015 JCO UdL 2014 JCO UdL 2013 JCO UdL 2012  CO UdL 2011 JCO UdL 2010

 

Jornada de Campus Oberts per a Famílies

Jornada de Campus Oberts de la UdL per a les Famílies

Aquesta Jornada de Campus Oberts (JCO) s’adreça a les famílies d’estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior amb  l’objectiu de donar a conèixer la UdL i proporcionar un primer contacte amb l’entorn universitari i les instal·lacions on es desenvolupa la vida acadèmica i vivencial de l’estudiantat als pares i mares de futurs alumnes universitaris, així com informar sobre els estudis, els serveis i les prestacions que s’imparteixen.

L'Escola Politècnica Superior compta, des del curs acadèmic 2018-19 amb dos campus, el Campus de Cappont a Lleida i el Campus d'Igualada; en tots dos campus s'organitza la JCO per a les famílies.

El curs 2021-22 la Jornada de campus Oberts per a les Famílies de la Universitat de Lleida (UdL) es celebrarà:

dissabte, 30 d'abril de 2022

 


            JCO UdL 2022
 JCO UdL 2021 (Suspesa Covid)  JCO 2020 JCO Maig 2019 JCO Abril 2019 JCO Maig 2018 JCO Abril 2018 JCO Abril 2017
JCO Març 2017    JCO 2016 JCO 2015 JCO 2014 JCO 2013 JCO 2012 JCO 2011

 

 

Mercat de Tecnologia

Exposició de treballs i projectes de Tecnologia i Ciències Aplicades 

El Mercat de Tecnologia (MdT) és una gran exposició de treballs de tecnologia realitzats per alumnat de secundària de tota la demarcació de Lleida. cada any mou al voltant de 1.500 alumnes entre visitants i expositors i un centenar de professors. Per complimentar aquesta gran exposició, es preparen tallers, exposicions i demostracions paral·leles. El MdT és una gran oportunitat d’ampliar i consolidar les sinergies entre la UdL i l’alumnat i professorat de secundària.

El Mercat de Tecnologia de Lleida està organitzat i finançat per l’Institut de Ciències de l’Educació -Centre de Formació Contínua i l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.

Des de l'any 2015 l'EPS també ha implementat el Mercat de Tecnologia a les contrades del Pirineu i ja s'ha realitzat a Tremp, Vielha i La Pobla de Segur. Aquest curs acadèmic 2019-20 l'EPS també té previst realitzar el MdT del Pirineu, en concret a Tremp i la Pobla de Segur. I des de l'any 2019 també es realitza un MdT al campus Igualada.

 

Mercat de Tecnologia. Curs 2021-22:

Lleida: 6, 12 i 13 de maig

Anoia: 20 de maig

Pirineus- Pallars: 26 de maig

 


MdT 2022 MdT 2021 ONLINE

 MdT 2020 (Suspès Covid)

MdT 2019 MdT 2018   MdT 2017 
MdT 2016    MdT 2015  MdT 2014  MdT 2013  MdT 2012    MdT 2011

 

 

Prova Cangur

Prova Cangur de Matematiques

La Prova Cangur són una activitat que es marca com a objectiu estimular i motivar l’aprenentatge de les matemàtiques a través dels problemes. Consisteix en una prova de reptes matemàtics, de dificultat creixent i de resposta tancada.

Els enunciats els prepara, en una reunió internacional,  l’associació Le Kangourou sans Frontières, on Catalunya hi participa com a nació i actualment ostenta, per elecció, un dels càrrecs de l’equip directiu de l’associació.

Els participants i les participants d’arreu d’Europa i d’altres països del món es plantegen els mateixos problemes i tenen un temps d’una hora i un quart per resoldre’ls.

A Lleida la Prova Cangur de Matemàtiques, l'organitza la Societat Catalana de Matemàtiques en col·laboració amb l’Institut Màrius Torres de Lleida, el departament de Matemàtica de la Universitat de Lleida, l’Escola Politècnica Superior i i el Vicerectorat d’Estudiantat, Postgrau i Formació Continua de la UdL.

A més, des de l’Escola Politècnica Superior s’organitzen una sèrie de Tallers i visites guiades per tal de complementar aquesta jornada.

La prova Cangur 2021-22 es realitzarà:

17 de març de 2022

 


Cangur 2021 - ONLINE  Cangur 2020 - CANCEL·LADA Cangur 2019 Cangur 2018    
Cangur 2017      Cangur 2016   Cangur 2014      Cangur 2012

 

 

Olimpíada Matemàtica

Olimpíada Matemàtica

L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) rep cada any, al mes de desembre, als alumnes de Batxillerat i CFGS participants en la   Olimpíada Matemàtica Espanyola, organitzada per La Societat Catalana de Matemàtiques amb el suport de l’Institut Màrius Torres, el Vicerectorat d’Estudiantat i el Departament de Matemàtica de la Universitat de Lleida.

 


  Olimpiada matemàtica 2021 Olímpiada Matemàtica 2020 - ONLINE Olimpiada Matemàtica 2019 
Olimpíada Matemàtica 2018 Olimpíada Matemàtica 2017 Olimpíada Matemàtica 2016 Olimpíada Matemàtica 2015

 

 

Women Techmakers Lleida

Women Techmakers

Les noies tenim les mateixes oportunitats que els nois en l’àmbit tecnològic?

Les noies som menys vàlides que els nois en el camp de la tecnologia?

Perquè hi ha menys noies que noies en aquest àmbit?

Quines solucions podem proposar les noies per canviar aquesta tendència?

Com ens hi podem implicar cadascuna de nosaltres personalment per fer-ho?

 

Women Techmakers (WTM) es una iniciativa de Google a nivell mundial per donar confiança, visibilitat, comunitat i recursos a les dones en el sector tecnològic, intentant trencar l’escletxa de gènere i el desequilibri actual. A l’estat espanyol tan sols hi ha organitzats vuit grups WTM.

La iniciativa ha arribat a Lleida de la mà el Google Developers Group Lleida (GDG), amb la col·laboració de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL), el Parc Científic de Lleida (PCiTAL) i el passat 28 de març va viure la seva primera edició

 L'edició WomenTechmakers 2021-22 es celebrarà:

Data per confirmar

 


 

  WTM Lleida 2021 (Suspesa Covid)  WTM Lleida 2020 (Suspesa Covid) WTM Lleida 2019

 

 

TalenTECH

L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) endega el curs acadèmic 2020-21 una nova activitat adreçada als alumnes de secundària, el projecte TalenTECH, coordinada per la Sotsdirectora d'Estudiantat, Promoció i Qualitat de l'escola, Susana Maza.

Es tracta d'un projecte orientat a unir esforços entre l’EPS i els centres de secundària de les comarques de ponent i l'Anoia per tal de proporcionar docència, recursos i assessorament a nois i noies amb bons expedients acadèmics que tinguin inquietuds per aprendre i conèixer de primera mà el món acadèmic universitari.

D'aquesta manera, també es busca establir una aproximació dels futurs estudiants a l’escola i esdevé una oportunitat perquè els nois i noies coneguin els estudis que s'hi cursen i la recerca que s’hi desenvolupa. La finalitat, doncs, també és la de promocionar dels estudis universitaris a Lleida i al campus Igualada.

Els alumnes escollits pels mateixos centres de secundària podran participar en una classe impartida per professorat de l’escola on s’abordaran temes de complexitat superior al seu nivell acadèmic amb l’objectiu, d'una banda, d’estimular i fomentar l'interès d’aquests estudiants de secundària per la tecnologia i l’enginyeria i, d'altra banda, intensificar i apropar el món de la secundària a la universitat.

Està previst poder oferir, almenys, una xerrada cada mes i abordar temàtiques pròpies dels quatre àmbits de coneixement de l’EPS: l’enginyeria informàtica, l’enginyeria industrial, l’arquitectura tècnica i el disseny digital.

 


NACHO LÓPEZ -  Professor del departament de Matemàtica en l’àrea de la matemàtica Aplicada

  • Ponència: "xarxes socials i matemàtiques"

Mobile Week Lleida

En el marc del MWC Barcelona! s'organitza, en diferents dates i indrets de Catalunya, el Mobile Week amb l'objectiu d’oferir a la ciutadania de fora de Barcelona uns espais en els quald poder participar activament dels canvis que porten les novetats tecnològiques.

La tecnologia s’ha convertit en una part imprescindible de les nostres vides. Si mirem al nostre voltant, veiem dispositius mòbils, pantalles, vehicles o màquines que formen part del nostre dia a dia. Però la veritat és que la tecnologia va molt més enllà. Alguna vegada has pensat en tota la tecnologia que no veiem? Els algoritmes de les xarxes socials, els softwares que estan automatitzant les nostres professions o la Intel·ligència Artificial que s’ha utilitzat per a gestionar la crisi de la COVID-19.

Mobile Week apropa la tecnologia a la societat i genera un espai de reflexió sobre l’impacte de la tecnologia en la vida quotidiana. Mitjançant un programa de conferències i tallers gratuïts en 18 territoris catalans, plantejant espais de reflexió, debats integradors i activitats participatives que connecten les eines que ofereix la tecnologia digital amb les inquietuds i necessitats socials, culturals, ètiques i humanes situant a les persones al centre de la revolució digital.

Lleida participa per primer cop l'any 2021 com a seu del Mobile week!

El Mobile Week lleida 2022 es celebrarà:

Data per confirmar

 


      Mobile Week Lleida 2021

 

Per què no puc fer-ho?

Jornada de presentació dels estudis universitaris de la UdL sense estereotips de gènere

El Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones conjuntament amb l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, amb el suport del Vicerectorat d’Estudiantat organitza bianualment la jornada “Per què no puc fer-ho?” Jornada de presentació dels estudis universitaris de la UdL sense estereotips de gènere, adreçada a captar alumnat femení i/o masculí en les titulacions en què aquest sexe està menys representat.

Les eleccions acadèmiques i professionals segueixen, encara avui, marcades pels estereotips assignats a cadascun dels sexes, vinculats a rols socials masculins i femenins que mostren els homes en tasques més actives i amb iniciativa i les dones en rols més passius, amb tasques relacionades amb la cura i amb menor iniciativa.

En aquest sentit, en l’elecció d’estudis s’observa que les carreres típicament femenines són les orientades a professions de tipus assistencial o l’ensenyament, mentre que les més masculinitzades estan orientades més a aspectes instrumentals (estudis d’electrònica, informàtica, educació física…). La jornada Per què no puc fer-ho? permet trencar amb la influència dels estereotips de gènere de cara a l’elecció de les carreres universitàries.

La propera edició de la PQNPF es celebrarà l'any 2022:

Data per confirmar


   PQNPF 2022 (Suspesa Covid) PQNPF 2020 (Suspesa Covid) PQNPF 2018      
PQNPF 2017     PQNPF 2016      PQNPF 2014   PQNPF 2012

 

 

Girls in ICT Day - "Som noies, som TIC"

Girls in ICT Day 

Girls in ITC Day es celebra mundialment el 26 d'abril amb l'objectiu d'impulsar les vocacions científiques i tecnològiques entre l'alumnat de Secundària i oferir una formació específica per a l'accés als estudis universitaris d'aquest àmbit per  a incentivar i encoratjar a les noies cap a una vida professional en el camp creixent de les TIC.

A l'EPS, la jornada rep el nom de Girls in ITC Day - Som noies, som TIC

 


 Girls in ITC Day 2018

Dia de la Ciència al Carrer

Dia de la Ciència al Carrer

L’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida participa al Dia de la Ciència al Carrer de Lleida, que organitza el Centre de Recursos Pedagògics del Segrià

La Ciència al carrer és una fira on divulgadors de la ciència, investigadors, professors, empreses i centres docents mostren el seu treball tot intentant fomentar la curiositat, la inquietud, la pregunta, l’esperit crític i l’escepticisme davant les explicacions irracionals. La fira se situa en el centre històric de la ciutat de Lleida, a l’eix comercial, cercant el contacte amb el públic: Avinguda Blondel, la fundació La Caixa, la plaça de les Comèdies, el carrer Major i el pati de l’IEI

 El Dia de la Ciència al Carrer 2022 es celebrarà:

Data per confirmar

 


Ciència al Carrer 2021 - ONLINE Ciència al Carrer 2020 - CANCEL·LADA Ciència al Carrer 2019

Ciència al Carrer 2018

 


 

Setmana de la Ciència

Setmana de la ciència

La Setmana de la Ciència és una activitat promoguda per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. El seu objectiu és apropar l'alumnat de Primària, Secundària i Batxillerat del nostre territori a diverses realitats científiques i tecnològiques que es desenvolupen en el si de la Universitat de Lleida. Entre el 9 i el 18 de novembre, se celebraran diverses activitats de divulgació científica, com ara exposicions, xerrades, jocs, tallers científics per a infants i joves, tallers de formació per al professorat… Es tracta d'un ventall de possibilitats a l’abast de les escoles i instituts de les Terres de Lleida.

L'Escola Politècnica Superior hi participa activament amb l'organització d'una sèrie de tallers.

 


 

      Setmana de la Ciència 2021
Setmana de la Ciència 2020 - CANCEL·LADA Setmana de la Ciència 2019 Setmana de la Ciència 2018 Setmana de la Ciència 2017

 

 

 

 

 

Nit Europea de la Recerca

Nit Europea de la Recerca

L'EPS participa activament a la  Nit dels investigadors amb diversos tallers, xerrades i exposicions de caire científic obertes a tota la ciutadania.

La Nit dels investigadors, que organitzen a la UdL els seus centres de recerca, INSPIRES i INDEST, fa deu anys que se celebra arreu d’Europa amb l’objectiu de convertir el ciutadà en científic per un dia, permetre’l descobrir diferents àmbits de la ciència i sobretot, aconseguir que s’ho passi bé.

En concret les activitats són programades des dels grups de recerca vinculats a l’Escola Politècnica Superior (GREA i Grup de Robòtica)

 


    Nit Europea de la Recerca 2021 Nit Europea de la Recerca 2020
Nit Europea de la Recerca 2019 Nit Europea de la Recerca 2018 Nit dels Investigadors 2017 Nit dels Investigadors 2016

 

 

 

 

 

   Darrera modificació: